600 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι – Πότε θα κατατεθεί στους λογαριασμούς

0
50

600 ευρώ: Πρόσθετη ενίσχυση από 100 ως 300 ευρώ θα λάβουν στο τέλος Μαΐου 64.000 οικογένειες που παίρνουν το Εγγυημένο Εισόδημα (γνωστό και ως ΚΕΑ). Η έξτρα ενίσχυση εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του εισοδήματος των φτωχών νοικοκυριών που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω του κορονοϊού.

Το έκτακτο αυτό μέτρο ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και όπως είπε θα προβλέπεται σε Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο σχεδιασμός είναι να ενισχυθούν 63.900 δικαιούχοι Εγγυημένου Εισοδήματος με ανήλικα παιδιά και να πάρουν 100 ευρώ επιπλέον για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ επιπλέον για κάθε επόμενο, με όριο της έξτρα αυτής ενίσχυσης τα 300 ευρώ.

Όροι του προγράμματος

Για να ενισχυθούν οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος και όχι ενήλικο. Η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αφορά τόσο μονογονεϊκές οικογένειες όσο και νοικοκυριά με δύο γονείς, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά.

Το ποσό της κρατικής ενίσχυσης, το οποίο θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη μέρα του Μαΐου στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα κυμανθεί από 400 έως 850 ευρώ. Η συνολική δαπάνη της ενίσχυσης ανέρχεται σε 8.422.700 ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του τομέα της Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας.

Δικαιούχοι του Εγγυημένου Εισοδήματος είναι φτωχά νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από αυτό που τους αναλογεί από το εν λόγω επίδομα. Για παράδειγμα ζευγάρι χωρίς παιδιά δικαιούται επίδομα 3.600 ευρώ το χρόνο. Αν έχει ετήσιο εισόδημα 2.000 ευρώ, παίρνει άλλα 1.600 ευρώ από το εγγυημένο εισόδημα.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Η έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί στο τέλος Μαΐου για οικογένειες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με ανήλικα παιδιά κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη τους ως εξής:

  • Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί θα πάρει 100 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 450 ευρώ αντί 350 ευρώ.
  • Ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα πάρει 150 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 550 ευρώ αντί 400 ευρώ.
  • Ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά θα πάρει 200 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 650 ευρώ αντί 450 ευρώ.
  • Ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα τέκνα θα πάρει 250 ευρώ έξτρα ενίσχυση και συνολικά 750 ευρώ αντί 500 ευρώ που είναι το πλήρες κανονικό εγγυημένο εισόδημα.
  • Ζευγάρι με πέντε ανήλικα τέκνα θα πάρει 300 ευρώ έξτρα ενίσχυση που είναι και το ανώτερο όριο και συνολικά 850 ευρώ αντί 550 ευρώ που είναι το πλήρες μηνιαίο εγγυημένο εισόδημα.

«Προχωράμε σε μια απόλυτα στοχευμένη έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, δηλαδή τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και έχουν ανήλικα μέλη», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι τώρα που η κοινωνία συνολικά δοκιμάζεται εξαιτίας της πανδημίας η μέριμνα για τους πιο ευάλωτους είναι ακόμα πιο αναγκαία.

Προς νέες αιτήσεις για τα 600 ευρώ

Από μηδενική βάση εξετάζεται να γίνουν οι αιτήσεις και οι πληρωμές με τα 600 ευρώ για τους 190.000 αυτοαπασχολούμενους -μη μισθωτούς- επιστήμονες (γιατρούς μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους, ερευνητές) μετά την ακύρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης με απόφαση του πρωθυπουργού.

Χθες το εν λόγω πρόγραμμα τερματίστηκε και τυπικά με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Στη μέχρι τώρα διαδικασία μπήκαν με αιτήσεις περίπου 170.000 επιστήμονες, εκ των οποίων 11.000 έχουν πάρει την προκαταβολή των 400 ευρώ.

Αυτό που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας είναι να αξιοποιήσει τα στοιχεία (τραπεζικοί λογαριασμοί, ΑΦΜ, κ.ά.) των 170.000 δικαιούχων που έχουν περαστεί από τα κέντρα κατάρτισης στην αντίστοιχη πλατφόρμα του υπουργείου (www.elearning.yeka.gr) ώστε να προχωρήσει στην άμεση πληρωμή των 600 ευρώ, εκτός προγράμματος, ή να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα όπου θα κάνουν όλοι νέες αιτήσεις (χωρίς χρονοτριβή και μεσάζοντες) προκειμένου να δοθεί το 600άρι απευθείας σε όλους. Ορίζοντας πληρωμών είναι πλέον το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, με όλο το ποσό σε μία δόση.

Πηγή: Pagenews.gr