Αχτσιόγλου: “Ομολογούν τη λεηλασία των πολιτών”

0
46

Αχτσιόγλου: Η κατάσταση είναι αβίωτη για την πλειονότητα των πολιτών που ουσιαστικά ξοδεύουν το σύνολο του εισοδήματός τους μόνο για τους λογαριασμούς της ενέργειας»,δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου

«Τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους εδώ και μήνες. Η κατάσταση είναι αβίωτη για την πλειονότητα των πολιτών που ουσιαστικά ξοδεύουν το σύνολο του εισοδήματός τους μόνο για τους λογαριασμούς της ενέργειας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Real fm 97,8”.

«Σε αυτή τη συνθήκη, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει πάλι για κάποια παρέμβαση στο μέλλον χωρίς να δίνει μία ριζική λύση, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί όπως εμείς επιμένουμε από τον Σεπτέμβριο» και «όσα προαναγγέλλει κινούνται στη λογική των παρεμβάσεων που έχει ήδη κάνει, δηλαδή επιδοτήσεις οι οποίες αποδεικνύονται από τα πράγματα εντελώς ανεπαρκείς και στηρίζουν την αισχροκέρδεια», πρόσθεσε.

Εξάλλου, συνέχισε, «ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι λογαριασμοί έρχονται 4 και 5 φορές πάνω. Δηλαδή, παραδέχεται και ομολογεί τη λεηλασία των νοικοκυριών και αποδεικνύει ότι ψευδώς ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είχαν πει πως οι αυξήσεις θα είναι της τάξης των 2 και 3 ευρώ».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο βάζει πλάτη στα καρτέλ στην αγορά ενέργειας, αρνείται να παρέμβει στην πηγή του προβλήματος και συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια», ενώ «η δήλωση ”το τσάμπα πέθανε” του κ. Οικονόμου υπονοεί ότι οι πολίτες, που έχουν καθαρή αδυναμία πληρωμής, είναι κατά τη ΝΔ στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις προστασίας της κοινωνίας από το κύμα ακρίβειας επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει «να νομοθετηθεί πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και επιστροφή τους στην κοινωνία, παρέμβαση στη ρήτρα αναπροσαρμογής για την προστασία των καταναλωτών, αναστολή των διακοπών ρεύματος, έλεγχος της αγοράς από τη ΡΑΕ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και του ΦΠΑ στα τρόφιμα».

Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τόνισε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μια συμβατική υποχρέωση μεταξύ ιδιωτών που υπάρχει στην αγορά ενέργειας ήδη από το 2013. Ακριβώς όμως επειδή η ενέργεια δεν είναι απλό εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει θέτοντας όρια όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Εδώ και μήνες το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών, το σύνολο αυτού που θα έπρεπε να είναι επιχειρηματικό ρίσκο, μεταφέρεται στους καταναλωτές. Και όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα μεταφέρεται στους καταναλωτές και το βάρος της λειτουργίας καρτέλ, εναρμονισμένων πρακτικών, παράνομων ως φαίνεται πρακτικών στην αγορά. Η κυβέρνηση αντί να θέσει όρια, επιτρέπει όλη αυτή την κατάσταση εδώ και μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει τροπολογία για την αναστολή διακοπών ρεύματος και την κρατική παρέμβαση στην καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα δεν έχουν πάρα να την ψηφίσουν».

Σημείωσε, τέλος, ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουμε δραματικές αυξήσεις, με δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr