Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται παράταση για χιλιάδες ιδιοκτήτες

0
48

Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στο τέλος του μήνα και το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης για τη δήλωσή τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φαίνεται πως η δήλωση παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση αφού δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 450.000 δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά.

Μέχρι πότε θα ισχύει η παράταση;

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η παράταση να είναι τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Βέβαια, υπάρχει και το σενάριο η παράταση που θα δοθεί να είναι μόνο ενός μήνα, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους, όπως αποθήκες και πάρκινγκ σε πολυκατοικίες που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι γλιτώνοντας έτσι τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους.

Τι προβλέπεται μετά τις αλλαγές που έγιναν;

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προβλέπουν τα εξής:

  • Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση.
  • Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου (περισσότερα ψηφία) ώστε η πλατφόρμα να δέχεται και τη συμπλήρωση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι διορθώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στους Δήμους.
  • Προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο.
  • Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού δεν είναι υποχρεωτική.
  • Προστέθηκε πεδίο για τον χαρακτηρισμό ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού.

Ποιες περιπτώσεις ακινήτων δεν καλύπτονται από τις αλλαγές;

Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφθούν τον δήμο τους για:

  • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα. Σημειώνεται ότι η διόρθωση αυτή επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων.
  • Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή.
  • Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν τιμές στο πεδίο «Είδος δικαιώματος (15) ή (19)»: 1- Πλήρης Κυριότητα ή 3 – Επικαρπία/Οίκηση.

Τι να κάνει ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση που διαπιστώσει πως κάτι είναι λάθος στη δήλωση;

Να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9, είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητά τους όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9. Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη ή ελλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9, καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet. Ωστόσο, αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει διόρθωση μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr