Άδωνις Γεωργιάδης: Τι θα γίνει με γυμναστήρια και νυχτερινά κέντρα – Δεν θα συνεχιστεί η έκπτωση στα ενοίκια

0
65

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό του  ΣΚΑΪ αναφέρθηκε σε όσα θα αναμένεται να συμβούν στην εστίαση, τα γυμναστήρια, τα beach bar, τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και για τη μείωση του ενοικίου. Ειδικότερα, εως τις 15 Ιουνίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών χώρων εστίασης, ενώ για τα νυχτερινά κέντρα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι προφανώς το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι ανοιχτοί χώροι με κανόνες αλλά απαιτείται η άποψη των ειδικών για τις αποστάσεις και το πώς θα χορεύει ο κόσμος στις πίστες. Ωστόσο εξετάζεται το τι θα γίνει με τα beach bar καθώς πράγματι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τη στιγμή που θα λειτουργούν τα εστιατόρια.

Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

Σχετικά με τα γυμναστήρια ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι γίνεται μια μεγάλη συζήτηση με τους επιστήμονες και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις. Είπε ότι ενώ τα μικρά γυμναστήρια θέλουν να ανοίξουν νωρίτερα, τα μεγάλα ζητούν να επαναλειτουργήσουν αργότερα, καθώς ανησυχούν ότι καθώς θα δέχονται λιγότερους πελάτες δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα.

Δεν θα συνεχιστεί η έκπτωση στα ενοίκια

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να επεκταθεί έως το τέλος του χρόνου η μείωση του ενοικίου κατά 40%, καθώς θα επέφερε οριστική ζημιά στην αγορά ακινήτων. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τόνισε ότι θα ενισχυθούν κατά ένα μέρος για το κόστος που υπέστησαν από το κράτος, αλλά δεν γίνεται καθ’ ολοκληρίαν καθώς το ποσό θα ήταν τεράστιο. «Εμείς θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι κανένα επαγγελματικό κλάδο και καμιά κοινωνική τάξη δεν την απαξιώνουμε και δεν την αφήνουμε μόνη της, αλλά πρέπει να κινούμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής και των δημοσιονομικών αντοχών» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη κάθε μήνας lockdown κοστίζει γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεπώς με ολόκληρο τον Απρίλιο, τον μισό Μάρτιο και το μισό Μάιο, τα 12 δισ. ευρώ είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση της ζημίας. Για την ύφεση στην Ελλάδα είπε ότι οι περισσότεροι προβλέπουν διψήφιο αριθμό και πως η κυβέρνηση θα τρέξει όσο μπορεί και στο τέλος θα κάνει ταμείο.

Τι ανέφερε ο υπουργός για το πρόγραμμα των κεφαλαίων κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Για το πρόγραμμα των κεφαλαίων κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ ο υπουργός είπε ότι στην πρώτη φάση του, σε λιγότερο από έναν μήνα οι χορηγήσεις έχουν φτάσει στο 70%, περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για τις τράπεζες είπε ότι έχουν άπειρη ρευστότητα «τη μεγαλύτερη που είχαν ποτέ». Σχετικά με τις οχλήσεις από εισπρακτικές αλλά κυρίως από δικηγορικά γραφεία που βρίσκονται σε «γκρίζο» σημείο, καθώς δεν υπάγονται στην γενική γραμματεία καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, τόνισε ότι υπάρχουν επαφές με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων για να βρεθεί λύση.

«Το θέμα που εμένα με ενοχλεί, είναι ότι κάποιοι παίρνουν πολλές φορές τηλέφωνο πέραν των ορίων απλά και μόνο γιατί είναι δικηγόροι. Να παρακαλέσω ευγενικά όλους τους προέδρους (των δικηγορικών συλλόγων) να εξηγήσουν στα μέλη τους που κάνουν αυτή τη δουλειά, ότι μπορεί ναι μεν να εξαιρούνται ως δικηγόροι της νομοθεσίας της γγ καταλανωτού, αλλά θα πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία γιατί αλλιώς θα πρέπει να νομοθετήσουμε ad hoc».

«Εξαιρετικά μικρόψυχες οι κατηγορίες για Τσιόδρα»

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα με αφορμή το τέλος της live τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία. Παράλληλα είπε ότι προσέφερε πολλά στη χώρα, όχι μόνο με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και με το αίσθημα ασφάλειας που προσέφερε στους πολίτες. Για τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του κ. Τσιόδρα, είπε ότι ήταν εξαιρετικά μικρόψυχες. «Σε αυτή τη χώρα έχουμε συνηθίσει ένα λαό που έχει μεγαλείο ψυχής. Δεν χρειάζεται κάποιοι να βγάζουν το φθόνο, την κακία, τη μικροψυχία τους τόσο έντονα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: Pagenews.gr