ΑΕΚ: Η Αγιά Σοφιά θα φωνάζει την Ιστορία της

0
52

Τις τελευταίες ώρες όλος ο κόσμος μιλάει για την Αγία Σοφία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το «ΟΚ» από το Τουρκικό ΣτΕ για να προχωρήσει την μετατροπή του συγκεκριμένου μνημείου σε τζαμί. Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές από σε όλο τον πλανήτη. Φυσικά τα Ελληνικά κόμματα έχουν δείξει από την πρώτη στιγμή την αντίθεση τους με αυτή την κίνηση. Για τους Έλληνες η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο μνήμης και θεωρείται προσβολή η μετατροπή της σε τόσο λατρείας μια άλλης θρησκείας.

Οι αντιδράσεις δεν έχουν περιοριστεί στα πολιτικά κόμματα και τις σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Το απόγευμα του Σαββάτου η οικογένεια της ΑΕΚ πήρε θέση για το ζήτημα. Η Ερασιτεχνική, η ΚΑΕ, η ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, τονίζουν ότι παρά τα όσα μπορούν να αλλάξουν η Αγία Σοφιά θα είναι στη θέση της και θα λέει την ιστορία της.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση αναφέρει

Πριν από 96 χρόνια, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, πρόσφυγες που προέρχονταν από τον Ελληνισμό της Ανατολίας ίδρυσαν το Σωματείο μας, με πρωταρχικό τους μέλημα, να διαδώσει την ιστορία του Ελληνισμού και να κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων.

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στο θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, που θα αποτελεί διαχρονικά σύμβολο του Ελληνισμού και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας, με προφανή στόχο, να πληγεί ο Ελληνισμός, ο Χριστιανισμός, αλλά και η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ της Κωνσταντινούπολης, όσο κι αν μετατραπεί, πάντα θα στέκει εκεί που στέκεται χίλια πεντακόσια χρόνια τώρα και πάντα θα συμβολίζει για εμάς όσα από την πρώτη μέρα συμβόλιζε.

Χωρίς καμία πρόθεση αλυτρωτισμού, σωβινισμού ή κακώς νοούμενου εθνικισμού και με απόλυτη ταύτιση με τις εθνικές θέσεις απαιτούμε άμεση παρέμβαση από τη Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ και την UNESCO προκειμένου να αποτραπεί η σύγχρονη πολιτιστική γενοκτονία.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, πως κόντρα σε όποια απόπειρα μετατροπής της ταυτότητας ενός Μνημείου με τέτοιο παγκόσμιο συμβολισμό, η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ πάντα θα εκπέμπει άρωμα Ελληνισμού και Πολιτισμού, πάντα θα φωνάζει την Ιστορία της και την Ιστορία μας, ακόμη και μέσα από την σιωπή.

ΑΕΚ
ΠΑΕ ΑΕΚ
ΚΑΕ ΑΕΚ
ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΕΚ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr