Αεροπλάνο κορωνοϊός: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού

0
26

Τα ταξίδια με αεροπλάνο ενέχουν μικρό κίνδυνο να γίνει διασπορά του κορωνοϊού Covid-19, εφόσον τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα. Ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στο αεροπλάνο είναι χαμηλότερος από όσο σε ένα κτήριο γραφείων, στη σχολική τάξη, στο σούπερ μάρκετ ή στο τραίνο. Ωστόσο, δεν είναι ανύπαρκτος, ιδίως όταν δεν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, οι οποίοι πραγματοποίησαν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Σε αυτήν εξηγούν:

  • Με ποιον τρόπο ανανεώνεται ο αέρας στο αεροπλάνο.
  • Πώς μπορεί θεωρητικώς να γίνει διασπορά του κορωνοϊού σε αυτό.
  • Πόσοι άνθρωποι έχουν στ’ αλήθεια μολυνθεί μέσα σε αεροπλάνο σε όλο τον κόσμο.
  • Τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία πληρωμάτων και επιβατών.

Στο άρθρο τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και με τον αέρα. Δηλαδή με το αερόλυμα (μικροσκοπικά σταγονίδια) που εκπέμπει ένα άτομο (π.χ. όταν μιλάει) και το οποίο μπορεί να αιωρείται στον αέρα και να «ταξιδέψει» αρκετή απόσταση από το άτομο αυτό. Εννοείται πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και με τα μεγαλύτερα σταγονίδια που εκπέμπουμε όταν:

  • Μιλάμε.
  • Τραγουδάμε.
  • Βήχουμε.
  • Φταρνιζόμαστε.

Τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εξωθηθούν σε μικρή απόσταση. Σε όποια απόσταση κι αν φθάσουν τα σταγονίδια, εάν είναι μολυσμένα ενδέχεται να μολύνουν άλλα άτομα. Αυτό συμβαίνει εφόσον εκτεθούν η μύτη, το στόμα ή τα μάτια σε αυτά, άμεσα ή μέσω των χεριών. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω επιφανειών, που μολύνονται από τα προαναφερθέντα σταγονίδια. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).

Ο αέρας στο αεροπλάνο

Όπως γράφουν οι επιστήμονες, ο αέρας εισέρχεται στην καμπίνα του αεροπλάνου από τις εναέριες εισόδους στο άνω μέρος της. Η ροή του είναι προς τα κάτω, προς τις εξόδους αέρα του δαπέδου. Ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από την ίδια σειρά καθισμάτων ή σε κοντινές σειρές. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει σχετικά μικρή ροή αέρα προς τα εμπρός και προς τα πίσω, μεταξύ των σειρών.

Έτσι, καθίσταται λιγότερο πιθανή η μετάδοση αναπνευστικών σωματιδίων μεταξύ τους. Η ροή του αέρα στα σύγχρονα αεροπλάνα είναι πολύ ταχύτερη απ’ ό,τι στον εσωτερικό χώρο των κτηρίων. Ο αέρας που κυκλοφορεί στο αεροπλάνο αποτελείται:

  • Κατά 50% από φρέσκο αέρα που προέρχεται εκτός αεροσκάφους.
  • Κατά 50% από αέρα που ανακυκλώνεται μέσω φίλτρων HEPA. Πρόκειται για τον ίδιο τύπο φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία.

Ένας άλλος κίνδυνος θα ήταν η επαφή ενός μολυσμένου ατόμου με άλλους επιβάτες. Οι πλάτες των καθισμάτων παρέχουν φυσικό εμπόδιο στην επαφή αυτή, έστω και εν μέρει. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν κυρίως στις θέσεις τους, οπότε περιορίζεται η επαφή με άλλα άτομα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr