Αφγανιστάν: Επέστρεψε από την Καμπούλ ο Έλληνας πολίτης

0
71

Αφγανιστάν: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε για τον έγκαιρο απεγκλωβισμό του.

Λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα, ο διερμηνέας και φωτογράφος Agajan Farhad προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενος απευθείας από την «κόλαση» του Αφγανιστάν, αφού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε για τον έγκαιρο απεγκλωβισμό του, πριν οι Ταλιμπάν κλείσουν κάθε έξοδο από τη χώρα.

Αφγανιστάν: Ποιος είναι ο Agajan Farhad

Ο Agajan Farhad είναι 32 ετών και στην Ελλάδα ήρθε το 2006 ως ασυνόδευτος ανήλικος, σε ηλικία μόλις 16 χρονών, και αφού είχε περιπλανηθεί για 8 χρόνια στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και την Τουρκία.

Αφγανιστάν

Από την πατρίδα του, το Αφγανιστάν έφυγε το 1998, όταν ήταν μόλις 8 ετών, καθώς οι Ταλιμπάν, οι οποίοι και τότε είχαν την εξουσία, συνέλαβαν τους γονείς του. Στην Ελλάδα σπούδασε προγραμματιστής, αγάπησε τη χώρα μας και κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Δεν έκοψε φυσικά τις επαφές του με τη γεννέτηρά του, καθώς η οικογένειά του παρέμεινε εκεί μετά τη δική του φυγή.

Στην Ελλάδα εργάστηκε ως μεταφραστής στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και πριν από λίγα χρόνι, στο πλαίσιο της ελληνικής ειρηνευτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στην Καμπούλ.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν πριν από μερικές μέρες, βρήκε τον Agajan στην Καμπούλ, υπό τον άμεσο κίνδυνο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν, καθώς όσοι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις της Δύσης, για τους φανατικούς ισλαμιστές είναι θανάσιμοι εχθροί, παρά την προσποιητή μετριοπάθεια που δειχνει το νέο καθεστώς προς τα έξω. Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο κ. Νίκος Δένδιας οργάνωσε τη φυγάδευση του 32χρονου Έλληνα μεταφραστή, τη μεταφορά του στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και σήμερα, την άφιξή του στην Ελλάδα.

Αφγανιστάν

Τι είχε τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το Αφγανιστάν

Στην πρώτη του ενηέρωση ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ΓΙάννης Ιωάννου είχε δηλώσει πως «θα συνεχιστούν οι ενέργειες απεγκλωβισμού πολιτών για όσο χρειαστεί». Στο ερώτημα τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ για την θωράκιση των συνόρων είπε ότι η χώρα μας θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την ΕΕ και επίσης έχουμε ζητήσει να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης. Είναι σε εγρήγορση οι δυνάμεις αποτροπής, τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr