Αφγανιστάν: Ο Έβρος θωρακίζεται – Η Αθήνα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης

0
101

Αφγανιστάν: Η Ελλάδα προετοιμάζεται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο ξέσπασμα μίας νέας προσφυγικής κρίσης εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Η Αθήνα οργανώνεται και κινητοποιείται προκειμένου να θωρακίσει τόσο τα χερσαία, όσο και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ενόψει του κινδύνου μιας επαπειλούμενης προσφυγικής κρίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα, χθες το απόγευμα. Αντικείμενο των συνομιλιών η κρίση στο Αφγανιστάν, η άνοδος των Ταλιμπάν, καθώς και η αντίδραση των δύο κρατών στις συνέπειες της κρίσης.

Αφγανιστάν: Στον Έβρο οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, οι αρχηγοί του στρατού και αστυνομίας

Μάλιστα χθες οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς του στρατού Κωνσταντίνο Φλώρο και της Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, επισκέπτονται φυλάκια και μονάδες στον Έβρο προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση στη μεθόριο.

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο φράχτης που κατασκευάζεται στο Έβρο σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το έργο μήκους 27 χιλιομέτρων έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Αφγανιστάν

Ο χαρακτήρας του έργου στον Έβρο είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντί-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στόχος είναι να «κλείσουν οι τρύπες» εισόδου που παρατηρούνται  στην επιτήρηση και αποτροπή, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι διακινητές και κατευθύνουν από εκεί τους μετανάστες για να περάσουν τα σύνορα.

Σημειώνεται πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει θέσει σε ισχύ αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, κάνοντας χρήση των πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων. Παράλληλα, ενισχυμένες είναι τόσο οι πεζές όσο και οι εποχούμενες περιπολίες από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής.

Αφγανιστάν

Νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας

Σημειώνεται πως στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιστρατεύσει ένα πακέτο νέων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αφγανιστάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press τον Ιούνιο, πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, νέα ψηφιακά εμπόδια δοκιμάστηκαν κατά τους ήσυχους, από πλευράς μεταναστευτικών ροών, μήνες της πανδημίας, κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου, προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.

Αφγανιστάν: Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν – «Να μην απομακρυνθούν οι πρόσφυγες μακριά από τις εστίες τους»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία κράτησε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Μόλις, την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Μητσοτάκης – Ερντογάν συζήτησαν για την κλιματική κρίση

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα (με τις φωτιές, αλλά και τις φονικές πλημμύρες), μια κοινή πρόκληση, που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά. Είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

ΝΔ για τον φράχτη στον Έβρο

Η ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στον Έβρο, αναφέρει τα εξής:

«Ο φράχτης στον Έβρο ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον ήθελε και δεν τον θέλει. Ο φράχτης όμως δημιουργήθηκε, για να μας δίνει την ευχέρεια να διαχειριζόμαστε ζητήματα προσφύγων και μεταναστών, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Έτσι υπερασπιζόμαστε πρωταρχικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr