Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν “συμβουλεύουν” τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους

0
49

«Μας ασκούν έμμεση πίεση για να σταματήσουμε να παρουσιάζουμε στην τηλεόραση», είπε στο BBC.Πώς μπορώ να διαβάσω τις ειδήσεις με καλυμμένο το στόμα μου; Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα – πρέπει να εργαστώ, είμαι ο τροφοδότης της οικογένειάς μου.” Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Μαΐου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Υπουργείου των Ταλιμπάν για την Πρόληψη της Βίας και την Προαγωγή της Αρετής.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση ως “συμβουλή” – δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε όποιον δεν συμμορφωθεί.

«Με βάση πληροφορίες που έλαβε το Tolo news, η εντολή έχει εκδοθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν», ανέφερε το ειδησεογραφικό κανάλι.

Η απόφαση επικρίνεται ευρέως στο Twitter, με πολλούς να την αποκαλούν ένα ακόμη βήμα των Ταλιμπάν για την προώθηση του εξτρεμισμού.

Μετά την ανάκτηση της εξουσίας τον περασμένο Αύγουστο, μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν είχαν σταματήσει να εκδίδουν νέους νόμους για το τι πρέπει να φορούν οι γυναίκες.

Αυτό δημιούργησε ελπίδες ότι θα κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική χώρα, αυτή τη φορά πιο ευέλικτα.

Πολλές γυναίκες εξακολουθούσαν να φορούν την μπούρκα, αλλά στις μεγαλύτερες πόλεις ήταν επίσης συνηθισμένο να βλέπουν γυναίκες να συνεχίζουν να φορούν μαντίλα.

Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου, το Υπουργείο Πρόληψης της Βίας και Προαγωγής της Αρετής ανακοίνωσε ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους δημόσια, και έδειξε ότι η μπούρκα θα ήταν το ιδανικό ρούχο για να επιτευχθεί αυτό.

Όποιος αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση κινδυνεύει με μια κλιμακούμενη σειρά τιμωριών.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται σε ορισμένες θέσεις εργασίας στο Αφγανιστάν, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, αλλά πολλές άλλες έχουν διαταχθεί να μην επιστρέψουν στη δουλειά τώρα που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία.

Η χώρα έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση και λιμό υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι η επανέναρξη της αναπτυξιακής χρηματοδότησης και το ξεκλείδωμα των παγωμένων μετρητών εξαρτάται από την καλύτερη μεταχείριση των γυναικών.

Αλλά οι πρώτες ελπίδες ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να χαλαρώσουν την προσέγγισή τους έχουν διαβρωθεί εν μέσω ενδείξεων ότι οι σκληροπυρηνικοί στην ομάδα έχουν το πάνω χέρι.

Δημοσιογράφος στην Καμπούλ που μίλησε στο BBC ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν την έξοδο των γυναικών από τα σπίτια για οποιαδήποτε δουλειά. “Θέλουν οι γυναίκες να ζουν σαν φυλακισμένες στο σπίτι. Κάθε μέρα εξέδιδαν διατάγματα εναντίον μας – δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιβιώσουμε”.

Πηγή: Pagenews.gr