Αυθαίρετα κατεδαφίσεις: 1108 περιπτώσεις στο στόχαστρο του Υπουργείο Περιβάλλοντος

0
42

Σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος τους επόμενους μήνες, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κατεδαφίσεις στη Μακρόνησο και χθες στη Μάνδρα, στην περιοχή που πριν από 3,5 χρόνια είχαν χάσει τη ζωή τους 34 άνθρωποι εξαιτίας της φονικής πλημμύρας.

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία»

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης από τη Μάνδρα όπου παραβρέθηκε στην πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή φέτος.

Κατεδαφίσεις και στο Μάτι

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «τάξη θα μπει και στο Μάτι» όπου θα γκρεμιστούν 141 κατοικίες και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πληγείσα από τη φονική πυρκαγιά με τα 102 θύματα περιοχή, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

«Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά μας είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. Έχω στείλει πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος. Αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

«Μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες»

Ειδικότερα, η κατεδάφιση στη Μάνδρα προγραμματίστηκε μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6,5 εκατ. Ευρώ. Απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.

Αναλυτικά τα 1.108 αυθαίρετα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας: 131

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 40

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας: 10

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr