Αυτή την εβδομάδα η πανδημία φτάνει στην κορύφωσή της – Τι λένε τα στοιχεία

0
59

Οι μέρες που διανύουμε είναι εκείνες στις οποίες θα παρατηρηθεί έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το ινστιτούτο έρευνας Ping An Healthtech του κινεζικού χρηματοοικονομικού ομίλου Ping An  Macroeconomic Research Institute. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή η εβδομάδα είναι αρκετά κρίσιμη για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ σύμφωνα με την έρευνα στην Κίνα παρατηρείται ήδη καμπή στον κορωνοϊό.

Η ανάλυση του κορωνοϊού από τον Ping An επικεντρώνεται σε επτά από τις περισσότερο πληγείσες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι έλεγχοι καραντίνας, η ανάλυση του δημόσιου συναισθήματος, η πυκνότητα του πληθυσμού, οι ιατρικοί πόροι και το μέγεθος του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι χώρες θα φτάσουν στο σημείο καμπής σε διαφορετικές χρονικές στιγμές: Για παράδειγμα στην Ιταλία παρατηρείται έξαρση το τετραήμερο 21 με 25 Μαρτίου, ενώ τώρα είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται στην κορύφωση του κορωνοϊού.

Η Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία η έξαρση βρίσκεται από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου, όπως και η Γαλλία. Για την  Ισπανία η έξαρση εντοπίζεται από τις 28 Μαρτίου μέχρι και την 1η Απριλίου, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η έξαρση αναμένεται από τις 30 Μαρτίου μέχρι και τις 3 Απριλίου, ενώ στο Ιράν από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου.

Φαίνεται ότι η Νότια Κορέα έχει ήδη περάσει το σημείο αιχμής, όπως και η Κίνα , όπου οι προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών μετατοπίζονται στην πρόληψη εισαγόμενων κρουσμάτων από τις ΗΠΑ, το Ιράν και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι περισσότερες χώρες θα φτάσουν στο μέγιστο στις νέες περιπτώσεις γύρω στις 27 Μαρτίου με 4 Απριλίου , σύμφωνα με την ανάλυση του Ping An . Οι περισσότερες από τις χώρες είναι πιθανό να παρατηρήσουν μια επιβράδυνση του ποσοστού των νέων περιπτώσεων κάθε μέρα μεταξύ 21 Μαρτίου και Απριλίου. 4 , σύμφωνα με την ανάλυση του Ping An.

Η Ιταλία φαίνεται να είχε την αιχμή των νέων αναφερθεισών περιπτώσεων στις 22 Μαρτίου και τώρα έχει αρχίσει να μειώνεται. Οι ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα φθάσουν στο ανώτατο όριο των νέων αναφερόμενων περιπτώσεων την ημέρα μεταξύ 30 Μαρτίου και 3 Απριλίου.

Οι καθυστερημένοι έλεγχοι μπορούν να οδηγήσουν σε ποσοστά μόλυνσης 10 φορές υψηλότερες από τις χώρες με πρώιμους ελέγχους. Ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται σε μια χώρα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα μέτρα διαχωρισμού – ελέγχου.

Βλέπουμε τρία μοντέλα:

 • Πρότυπα πρόωρα ελέγχου, όπως η Νότια Κορέα , η οποία αναμένεται να επηρεάσει το 0,02% του πληθυσμού.
 • Μοντέλα μεσοπρόθεσμου ελέγχου, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία , τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν το 0,1% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα στις ΗΠΑ
 • Μοντέλα καθυστερημένου ελέγχου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία , τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο από το 0,2% του πληθυσμού.

Exclusive Prediction: Pandemic Turning Point in European Countries and the U.S. is Expected to Arrive This Week / Early April (PRNewsfoto/Ping An Insurance Group Ltd.)

Εκτιμάται ότι η κρίσιμη στιγμή της πανδημίας για τις διάφορες χώρες θα είναι:

 • Γερμανία – 27-31 Μαρτίου
 • Γαλλία – 27-31 Μαρτίου
 • Ισπανία – 28 Μαρτίου- 1 Απριλίου
 • ΗΠΑ – 30 Μαρτίου- 3 Απριλίου
 • Ιράν – Μάρτιος 31- 4 Απριλίου

Η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περίοδο αιχμής και η Νότια Κορέα έχει ήδη περάσει το σημείο αιχμής. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι εκτιμώμενες συνολικές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε κάθε χώρα θα είναι: ΗΠΑ 300.000 άτομα, Ιταλία  150.000,  Ισπανία 120.000, Γερμανία 95.000, Γαλλία 72.000, Ιράν  64.000 και Νότια Κορέα  10.000.

Τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται σημαντικά μεταξύ 0,9% και 14%, ανάλογα με το επίπεδο των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ενώ ο ίδιος ο ιός COVID-19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από ό, τι ακόμη και ο SARS (Σοβαρή Οξεία Αναπνευστική Σύνδρομο που εμφανίστηκε το 2003) ή ο MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή που εμφανίστηκε το 2012).

Οι επαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από 1-2%. Εάν ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε μια επταήμερη περίοδο είναι μικρότερος από το διπλάσιο του αριθμού των κλινών ΜΕΘ, τότε θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ικανότητα θεραπείας για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα. Το αναμενόμενο ποσοστό θνησιμότητας θα ήταν χαμηλό, στο εύρος 1-2%. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι περίπου 1,1% -1,4%, παρόμοια με τη Νότια Κορέα στο 1,8%.

Ανεπαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 10% -14%. Εάν ο αριθμός των νέων περιπτώσεων σε μια επταήμερη περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερος από το διπλάσιο της χωρητικότητας κλινών ICU, τότε τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν σημαντικά υψηλότερα. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ισπανία είναι περίπου 9,7%, το Ιράν 11,7% και η Ιταλία 13,3%.

Η ταχύτητα μετάδοσης της νόσου επηρεάζεται και από την πυκνότητα του πληθυσμού. Δεδομένου ότι ο COVID-19 είναι μολυσματική αναπνευστική νόσο, οι χώρες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα είναι πιθανό να έχουν ταχύτερη διάδοση πανδημίας. Υπάρχουν 275 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 237 στη Γερμανία και 205 στην Ιταλία , έναντι 122 στη Γαλλία . Η εξάπλωση στη Γαλλία φαίνεται σχετικά βραδύτερη από την Ιταλία , τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες με μεγάλη γήρανση του πληθυσμού επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Οι χώρες στις οποίες προχωράει η γήρανση του πληθυσμού πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Στην Ισπανία , το 19,4% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, στην Ιταλία 22,8% και στη Γαλλία 20%.

Τα ακαθάριστα ποσοστά θνησιμότητας της εστίας (συσσωρευμένοι θάνατοι / συσσωρευμένες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις) είναι 4,47% στην Ισπανία , 8,34% στην Ιταλία και 2,89% στη Γαλλία . Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία μόλις έφτασε πρόσφατα στη Γαλλία και εξακολουθεί να εξαπλώνεται, η ανάλυση δείχνει ότι η κατάσταση στις χώρες με μεγάλους ηλικιωμένους πληθυσμούς θα επιδεινωθεί.

Η κρίσιμη καμπή για την πανδημία στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει αυτή την εβδομάδα ενώ η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα στάδια:

 • επιδημία,
 • αρχικός έλεγχος,
 • μετριασμός
 • και σταθερότητα.

Επί του παρόντος, μόνο η Κίνα βρίσκεται στο στάδιο της σταθερότητας  η Νότια Κορέα βρίσκεται στο στάδιο του μετριασμού και οι άλλες χώρες με σοβαρές εστίες βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής πρόληψης και ελέγχου.

Παρατηρώντας τις τάσεις πανδημίας σε διάφορες χώρες, η ανάλυση διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ των πρώτων μέτρων απομόνωσης και των χαμηλότερων ποσοστών μόλυνσης. Οι χώρες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις τρόπους εξέλιξης της πανδημίας βάσει του συνολικού αριθμού επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο πληθυσμού:

 • Πρόωρη πρόληψη και έλεγχος – κατά την ενεργοποίηση της επείγουσας απάντησης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο είναι μεταξύ 0 και 20
 • Μεσοπρόθεσμη πρόληψη και έλεγχος – κατά την ενεργοποίηση της επείγουσας απόκρισης, επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι μεταξύ 20 και 60 ανά εκατομμύριο
 • Πρόληψη και έλεγχος σε μεταγενέστερο στάδιο – κατά τη στιγμή ενεργοποίησης της απόκρισης έκτακτης ανάγκης, επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι πάνω από 60 ανά εκατομμύριο

Οι χώρες που εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου πριν από την εμφάνιση της πανδημίας φαίνονται να φτάνουν σε σημείο καμπής εντός 10 ημερών και ο αριθμός των μολυσμένων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο ανθρώπων είναι μικρότερος από 500.

Η Νότια Κορέα είναι ένα παράδειγμα. Στις 23 Φεβρουαρίου , η Νότια Κορέα ξεκίνησε μια επείγουσα αντίδραση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκείνη την εποχή, ο αριθμός των σωρευτικών διαγνώσεων ανά εκατομμύριο ανθρώπων ήταν 11,74 και ο τελικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι μικρότερος από 200 ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Στις 29 Φεβρουαρίου , η Νότια Κορέα σημείωσε την αιχμή της για 813 πρόσφατα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι ο τελικός συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θα είναι περίπου 10.000.

Οι χώρες που λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου στα μέσα του σταδίου φαίνεται να φτάνουν στο σημείο καμπής μετά από 10 έως 18 ημέρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάλυσή μας δείχνει ότι περίπου 1.000 άνθρωποι ανά εκατομμύριο άνθρωποι θα μολυνθούν.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ιράν , η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα. Το Ιράν πήρε επείγουσες απαντήσεις για να αντιμετωπίσει την πανδημία στις 5 Μαρτίου , όταν υπήρχαν 34,78 μολυσμένες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους.

Η Γαλλία ξεκίνησε τις απαντήσεις στις 14 Μαρτίου , με 56,1 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις ανά εκατομμύριο και τη Γερμανία άρχισαν τις απαντήσεις την ίδια ημέρα, με 43,9 επιβεβαιωμένες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο ανθρώπους.

Στις ΗΠΑ, μέτρα πρόληψης και ελέγχου ελήφθησαν στις 13 Μαρτίου, όταν διαγνώστηκαν μόνο 5,4 άτομα ανά εκατομμύριο. Το απαριθμούμε στην κατηγορία της μεσοπρόθεσμης πρόληψης. Εκτιμάται ότι οι συγκεντρωτικές διαγνώσεις θα φτάσουν περίπου 910 ανά εκατομμύριο στις ΗΠΑ, 800 ανά εκατομμύριο στο Ιράν , 1.100 ανά εκατομμύριο στη Γαλλία και 1.200 ανά εκατομμύριο στη Γερμανία .

Η ανάλυση προβλέπει ότι οι νεωτερισμένες διαγνώσεις στις ΗΠΑ θα κορυφώνονται μεταξύ της 30ης Μαρτίου και της 3ης Απριλίου σε περίπου 28.000 περιπτώσεις και το σωρευτικό σύνολο θα είναι περίπου 300.000. Οι νεωτερισμένες διαγνώσεις στο Ιράν θα κορυφώνονται μεταξύ 31 Μαρτίου και 4 Απριλίου σε περίπου 3.000 περιπτώσεις και το σωρευτικό σύνολο θα είναι περίπου 64.000.

Οι νεοεμφανιζόμενες διαγνώσεις στη Γαλλία θα κορυφωθούν μεταξύ 27 και 31 Μαρτίου , σε περίπου 4.000 περιπτώσεις και το σωρευτικό σύνολο θα είναι περίπου 72.000. Ενώ οι νεοεμφανιζόμενες διαγνώσεις στη Γερμανία θα κορυφωθούν μεταξύ 27 και 31 Μαρτίου σε περίπου 7.000 περιπτώσεις και το σωρευτικό σύνολο θα είναι περίπου 95.000.

Οι χώρες που εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου σε ένα μεταγενέστερο στάδιο πιθανότατα θα φθάσουν στα σημεία καμπής τους περισσότερο από 14 ημέρες από την πρώτη λήψη των μέτρων. Κατά συνέπεια, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ανά εκατομμύριο θα μολυνθούν.

Για παράδειγμα, η Ιταλία ξεκίνησε επείγουσες απαντήσεις στις 8 Μαρτίου , με 97,29 μολύνσεις ανά εκατομμύριο την εποχή εκείνη. Η Ισπανία ακολούθησε στις 13 Μαρτίου , με 67,30 μολυσμένες ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Οι συσσωρευμένες διαγνώσεις αναμένεται να είναι 2.500 και 2.100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχα.

Η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περίοδο αιχμής των πρόσφατα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων με περίπου 6.500 άτομα καταχωρημένα ως πρόσφατα μολυσμένα. Οι αναλυτές αναμένουν  ότι το σωρευτικό σύνολο θα φτάσει τις 150.000. Από την ανάλυση προκύπτει ότι εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα πρόληψης και ελέγχου μια εβδομάδα νωρίτερα , οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θα είχαν μειωθεί σε 80.000, σχεδόν τις μισές από τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Για την Ισπανία, η αιχμή νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 28 Μαρτίου και 1 Απριλίου , με περίπου 9.000 άτομα να παρουσιάζουν συμπτώματα και να καταγράφονται ως νέες περιπτώσεις με το σύνολο να φθάνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο διάστημα στα περίπου 120.000.

Πηγή: Pagenews.gr