Αγιά Σοφιά: Κόκκινο χαλί 14.000 τετραγωνικών μέτρων ετοιμάζουν οι Τούρκοι για να μετατραπεί σε τζαμί

0
205

Μετά την απόφαση του Τουρκικού ΣτΕ άναψε το «πράσινο φως» για την αλλαγή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτή η απόφαση ξεκίνησε μια θύελλα αντιδράσεων από όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει να λογαριάζει τις αντιδράσεις. Μάλιστα, σε πρόσφατη ομιλία του τόνισε ότι ο ίδιος και η Τουρκία δεν θα δώσει καμία βάση σε όσα ακουστούν από αυτούς που διαφωνούν με τις κινήσεις του.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχασαν καθόλου χρόνο. Αυτό δείχνει ότι η θετική απόφαση στο ΣτΕ ήταν σχεδόν σίγουρη. Από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι πρώτες κινήσεις για να ξεκινήσει η μετατροπή. Σε πρώτη φάση έκλεισε γρήγορα η Αγιά Σοφιά για το κοινό και άρχισε η αυτοψία των αρχών. Μάλιστα έχει σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία του τζαμιού μέσα στο καλοκαίρι.

Οι πρώτες κινήσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη, στο ethnos.gr, τo 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο. Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία. Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

  • Θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες.
  • Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο.
  • Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις πέντε προσευχές.
  • Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.

Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.

Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της. Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι. «Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr