Αγιά Σοφιά UNESCO: «Οι τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο»

0
58

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.  Συγκεκριμένα, η Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει νέα διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε. Eπίσης, υπογράμμισε ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση. «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, πως το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προτείνει να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος η Αγία Σοφία.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας προκαλεί ανησυχία σε αμερικανούς, ρώσους και έλληνες αξιωματούχους, ενόψει της σημερινής ετυμηγορίας. Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Σίγουρα τα τουρκικά Μέσα για την απόφαση:’

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ΣτΕ προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί. 

Ελάχιστα είναι τα Μέσα, που θεωρούν ότι το Συμβούλιο της γειτονικής χώρας θα δώσει παράταση και θα παραπέμψει το θέμα ενδεχομένως στην Ολομέλεια. Τόσο η Γενί Σαφάκ όσο η Χουριέτ είχαν τίτλο χθες «Αύριο η απόφαση», ενώ η Τουρκιγέ ανέφερε: «Σύντομα τα καλά νέα για την Αγιά Σοφιά». Από την άλλη, εφημερίδα Τζουμχουριέτ τόνιζε πως «η διαδικασία στην Αγιά Σοφιά ενδέχεται να παραταθεί», καθώς πρόκειται για εφημερίδα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη νομικούς, εκτιμώντας ότι το ΣτΕ την Παρασκευή 10 Ιουλίου δεν πρόκειται να τελειώσει τη διαδικασία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr