Αγιά Σοφιά Βουλή: Σύγκρουση κατά μέτωπο στο Κοινοβούλιο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

0
115

Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έχει δημιουργήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση και αυτή δεν θα μπορούσε να μην μεταφερθεί και στη Βουλή. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για την αλλαγή καθεστώτος του ιστορικού μνημείου από την τουρκική κυβέρνηση και τους χειρισμούς από την ελληνική πλευρά για το ζήτημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε ότι: «Για μας, η Αγιά Σοφιά είναι ένα διαχρονικό και οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του βυζαντινού μας πολιτισμού».

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Η Αγιά Σοφιά είναι εμβληματικό σημείο αναφοράς και μνήμης για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά και για την ιστορία μας. Ένα παγκόσμιο μνημείο αναφοράς για τον δυτικό πολιτισμό, τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών θρησκειών. Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η μετατροπή του σε τζαμί μας θλίβει και μας πληγώνει ατομικά και συλλογικά». Έτσι, ο κ. Λιβανός απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις

«Η κυβέρνηση ασκεί ήδη πιέσεις στα διεθνή φόρα για τη λήψη μέτρων. Απαιτείται ψυχραιμία, ομόνοια – κάτι το οποίο εσείς δεν αντιλαμβάνεστε – και συντονισμός απέναντι στη θλιβερή εργαλειοποίηση από τον Ερντογάν», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προφανώς δεν πρόκειται για ελληνο – τουρκικό θέμα, αλλά για ένα τεράστιο ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα. Εμείς πορευόμαστε εθνικά και στρατηγικά. Εσείς, βρίσκεστε εκτός τόπου και χρόνου. Μακριά όχι από το σύνολο του λογικού πολιτικού κόσμου, αλλά από τον δυτικό πολιτικό κόσμο. Σας καλούμε και πάλι να αντιληφθείτε την κρισιμότητα της κατάστασης, να σκεφτείτε λογικά και να πορευτείτε εθνικά».

ΣΥΡΙΖΑ: «Λεονταρισμοί της κυβέρνησης»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην τοποθέτησή του είχε αναφέρει: «Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η κυβέρνηση το μόνο το οποίο κάνει είναι να συσσωρεύει αδιέξοδα σε όλα τα πεδία της πολιτικής, τα οποία στη συνέχεια επιχειρεί να υπερβεί με αυταρχισμό, με προβοκάτσιες, με βούρκο και με ασφυκτικό έλεγχο των διοικητικών και κρατικών δομών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι: «Μόλις προχθές, την Πέμπτη (σ.σ. στις 9 Ιουλίου), ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έκανε την εξής δήλωση – εγώ δεν πρόκειται να μπω σε λογικές εθνικής πλειοδοσίας και λεονταρισμών, όπως ο κ. Βορίδης σήμερα, ο οποίος ζητούσε να μετατραπεί το Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ σε Μουσείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού και βγήκε ο κ. Πέτσας και τον μάζευε άρον – άρον διότι κάθε φορά που έρχεστε σε αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική, αρχίζετε λεονταρισμούς και εθνικές πλειοδοσίες – εγώ θα σταθώ στον κ. Βαρβιτσιώτη που δήλωσε ότι δεν θα τολμήσει ο Ερντογάν».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ακόμα: «Αυτό αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση στην κυριολεξία δεν ξέρει τι της γίνεται στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος. Πορεύεστε χωρίς πυξίδα, πορεύεστε χωρίς σχέδιο. Δεν έχετε αντίληψη της πραγματικότητας. Συνέλθετε, λοιπόν! Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή! Σας λέγαμε εδώ και οκτώ μήνες να επιδιώξετε να εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία είχε αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής το προηγούμενο καλοκαίρι και σφυρίζατε αδιάφορα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr