Άγιος Βασίλης: Τι ζητούν μικροί και μεγάλοι

0
148

Άγιος Βασίλης: Εδώ και πολλά χρόνια, τα ΕΛΤΑ δέχονται τα γράμματα των μικρών, αλλά και των μεγάλων παιδιών που ζητούν τα δώρα των Χριστουγέννων.

Εδώ και περίπου 30 χρόνια μικρά παιδιά από όλη την Ελλάδα στέλνουν τα γράμματα τους προκειμένου να τα διαβάσει ο Άγιος Βασίλης. Οι επιστολές αυτές συγκεντρώνονται στα γραμματοκιβώτια των Ελληνικών Ταχυδρομείων συγκεντρώνονται γράμματα μικρών και μεγάλων με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη.

«Ηταν φέτος μια περίεργη χρονιά με τον Covid-19. Δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα στον Βόρειο Πόλο. Μήπως έχετε κρούσματα στα ξωτικά;», γράφει η μικρή Ντένη στον Αγιο Βασίλη, ζητώντας παράλληλα να της αφήσει τα δώρα κάτω από το ροζ δέντρο. Μπορεί η κατάσταση λόγω πανδημίας να έχει αλλάξει δραματικά τις συνήθειες του κόσμου, όμως τα παιδιά συνεχίζουν να στέλνουν εδώ και τρεις δεκαετίες, μέσω των ΕΛΤΑ, τα γράμματά τους στον άνδρα με τη λευκή γενειάδα.

Και παιχνίδια

Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Φιλοτελισμού Λάζαρος Λαζαρίδης, ερωτηθείς για το αν η πανδημία έχει επηρεάσει τα γράμματα, «ευτυχώς τα παιδιά παραμένουν πάντα παιδιά ό,τι και αν συμβαίνει και σταθερά το πρώτο αίτημα -όλα τα χρόνια- είναι κάποιο παιχνίδι, ένα δώρο. Επίσης, σε όλα τα γράμματα υπάρχουν χρώμα και φαντασία, ζωγραφιές και ευχές για τον άγιο και τους βοηθούς του. Επηρεάζονται, ασφαλώς, από την επικαιρότητα, η οποία διαπερνά τα γράμματά τους.

Παλιότερα ήταν η ανεργία, η οικονομική δυσχέρεια της οικογένειας, μετά διαβάζαμε ευχές και βρίσκαμε ζωγραφιές για τα προσφυγόπουλα που έφταναν στη χώρα μας με τις βάρκες. Τις τελευταίες χρονιές, ασφαλώς, βλέπουμε τον Covid μέσα στα γράμματα των παιδιών: ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, για το αν θα πάνε στο σχολείο, για το πότε θα δούνε τους αγαπημένους παππούδες, ενώ πολλά από αυτά μας έστειλαν μάσκες και αντισηπτικά για τον Αγιο Βασίλη και του επισημαίνουν να κάνει το self test του πριν μπει στο σπίτι τους!».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο γράμμα όλα αυτά τα χρόνια το οποίο να θυμάται μέχρι και σήμερα, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «κάθε χρόνο τα γράμματα μας εκπλήσσουν.

Το καθένα είναι ξεχωριστό, αν μπορούσα να διαλέξω, θα επέλεγα τα γράμματα των ενηλίκων. Αυτά που γράφονται συνήθως ανώνυμα για εσωτερικούς, ψυχοθεραπευτικούς λόγους. Εκεί βλέπουμε συχνά τον πόνο -όπως στο γράμμα μιας κοπέλας που έγραφε στον Αγιο Βασίλη έξω από το χειρουργείο αναμένοντας νέα για τον αδελφό της-, είναι πολλά τα γράμματα που αναφέρονται στην έλλειψη συντρόφου αλλά και στην ελπίδα – όπως το τρυφερό γράμμα μιας εγκύου με γλυκιά αγωνία για το μωρό της που σε λίγο καιρό θα αντίκριζε τον κόσμο. Στέλνουμε και σε αυτούς μια απάντηση, τις σπάνιες φορές που έχουμε τη διεύθυνση του αποστολέα, για να κρατήσουμε τη μαγεία ζωντανή και για να ξέρουν ότι το γράμμα τους δεν έμεινε αδιάβαστο και η σκέψη τους δεν έπεσε στο κενό».

Πώς, όμως, γεννήθηκε η ιδέα με τα κουτιά του Αγιου Βασίλη;

Ολα ξεκίνησαν όταν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να μην αφήσουν αναπάντητα τα γράμματα που είχαν παραλήπτη τον Αγιο Βασίλη και άρχισαν να απαντούν προσωπικά, χειρόγραφα, σε όσα έφταναν στα χέρια τους. Η δράση συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση, εξελίχθηκε και οργανώθηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να συμμετέχει σήμερα σε αυτή όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ μέσα από τα κόκκινα γραμματοκιβώτια και την αποστολή και διανομή χιλιάδων απαντήσεων σε όσους στέλνουν το γράμμα τους στον Αγιο Βασίλη. Φέτος, μετρά 30 χρόνια, με τον κ. Λαζαρίδη να τονίζει πως «μαζί με όλους εσάς διατηρούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή, στη μεγαλύτερη δράση κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας μας».

Στα περισσότερα γράμματα, τα παιδιά ζητούν παιχνίδια για εκείνα και τα αδέλφια τους, υγεία και αγάπη για όλον τον κόσμο, ενώ πολλά είναι εκείνα, όπως η 7χρονη Μαρία-Κατερίνα που ανυπομονούσε να έρθουν τα Χριστούγεννα, αλλά πάνω από όλα ήθελε να έρθει ο Αγιος Βασίλης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr