Αγορά ακινήτων 2020: Τη δυναμική της διατηρεί η ελληνική κτηματαγορά παρά τον κορωνοϊό

0
52

Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει επηρεάσει διάφορες πτυχές, πέρα από την υγεία μας, μα φαίνεται πως η ελληνική κτηματαγορά διατηρεί τη δυναμική της, την ώρα που και ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα logistics (αποθηκευτικοί χώροι) και τα γραφεία, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.

Τόσο τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται, όσο και οι ενέργειες από πλευράς τραπεζών και διαχειριστών συμβάλλουν στη στήριξη της αγοράς και θα τη βοηθήσουν να περάσει σε νέο ανοδικό κύκλο ενώ ο Φορέας Απόκτησης και Εκμίσθωσης που προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό, θα λειτουργήσει θετικά, αποτρέποντας τις ρευστοποιήσεις και διατηρώντας κοινωνική διάσταση για την προστασία των ευάλωτων, σημείωσε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, μιλώντας στο συνέδριο ανάπτυξης ακινήτων 21η Prodexpo.

Πολύ καλές οι προοπτικές στην Ελλάδα

Επεσήμανε δε, ότι η αγορά ακινήτων έχει πολύ καλές προοπτικές μακροπρόθεσμα και αναμένεται ότι το 2021 θα επιστρέψουν οι θεσμικοί επενδυτές, αναγνωρίζοντας την ελκυστικότητα των αποδόσεων. Συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ο κ. Γεωργακόπουλος διευκρίνισε ότι η πανδημία δεν επηρεάζει το ίδιο όλες τις κατηγορίες ακινήτων. Για παράδειγμα, τα οικιστικά ακίνητα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, και φέτος και το επόμενο έτος, ενώ θα πιεστούν ορισμένα επαγγελματικά ακίνητα, όπως τα καταστήματα λιανικής και τα ξενοδοχεία.

Αντιθέτως, άλλες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων, όπως οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι, οι υποδομές logistics και τα υψηλών προδιαγραφών κτίρια γραφείων, θα έχουν ανοδική πορεία ενώ υπάρχει, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενδιαφέρον για χαμηλότερης αξίας ακίνητα με σκοπό την ιδιόχρηση. Αναφορικά με την παρουσία θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά, εκτίμησε ότι θα κάνουν κινήσεις την κατάλληλη στιγμή εντός του 2021 καθώς η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική.

Οι παρεμβάσεις στην ελληνική οικονομία θα διευκολύνουν την όλη κατάσταση

Σε σύγκριση με αγορές όπως αυτές της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας κ.ά., δεν παρουσιάζει συμπίεση στο περιθώριο μεταξύ ομολόγων και αποδόσεων ακινήτων και είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το παράδειγμα του κ. Γεωργακόπουλου, ότι το περιθώριο (spread) στις υποδομές logistics στην Ελλάδα έναντι των 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στο 7,66% έναντι 4,56% της Ιταλίας, είναι δηλαδή 67% υψηλότερο ενώ αντιστοίχως για τα κτίρια γραφείων είναι 5,41% έναντι 2,56%, δηλαδή το διπλάσιο.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τον επίσημο τομέα και από τράπεζες και διαχειριστές, όπως τα μορατόρια το πρόγραμμα «Γέφυρα», αλλά και ο υπό ψήφιση πτωχευτικός νόμος, και συγκεκριμένα ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων, θα διευκολύνουν τη μετάβαση της οικονομίας σε κανονικότητα και εν τέλει σε ανάκαμψη. Εξίσου μεγάλη είναι η σημασία τους για την αγορά ακινήτων αφού «συγκρατείται» ένα ωστικό κύμα ρευστοποιήσεων.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, τράπεζες και διαχειριστές δρουν προληπτικά, αλλά ακόμη για τα ακίνητα που θα πέσουν στην αγορά, οι ικανοί διαχειριστές που υπάρχουν θα αναμείνουν να ωριμάσουν αυτά τεχνικά και νομικά και θα βοηθήσουν ώστε η κτηματαγορά, με καλύτερη οργάνωση, να περάσει σε νέο ανοδικό κύκλο. «Ο στόχος είναι να ενδυναμωθεί η ζήτηση όχι μόνο από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από τη μεσαία τάξη που παραδοσιακά αποτελεί τον βασικό αγοραστή ειδικά για κατοικίες», εξέφρασε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr