Αγρότες: Στη 1 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το ραντεβού με κυβερνητικό κλιμάκιο

0
30

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Με τα τρακτέρ τους στους δρόμους υποδέχτηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου οι αγρότες της Καστοριάς, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία, στον οποίο και κοινοποίησαν τα αιτήματα τους για αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος.

Μάλιστα από νωρίς το πρωί στον Κόμβο Λιθιάς οι αγρότες είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά οχήματα κατά μήκος του δρόμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Πάντως, βασικό αίτημα των αγροτών της Καστοριάς, αποτελεί η αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών μήλου, λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος.

Στη 1 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται να συναντηθει 8μελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο και επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στο τραπέζι της συνάντησης πρόκειται να τεθούν τα αιτήματα των αγροτών για άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα.

Τα αιτήματα

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο των αιτημάτων που θα καταθέσουν προς συζήτηση αφορά την:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ειδικά για το βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό.
  • Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος: Μήλα, ροδάκινα – νεκταρίνια, κάστανα. Να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια και η σταφίδα. Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος για τα αμύγδαλα 300 ευρώ /στρ. και 400-600 ευρώ /στρ. για τα καρύδια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr