Airbnb ενοίκια: O κορωνοϊός «πλήγωσε» τη βραχυχρόνια μίσθωση

0
41

Ο κορωνοϊός επηρέασε πολλές πλευρές της καθημερινότητας όλων μας, αλλά έφερε και μια μεγάλη αλλαγή όσον αφορά τα ενοίκια. Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) από την Ernst & Young, φαίνεται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb υποχωρεί απέναντι στη μακροχρόνια ενοικίαση.

Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τους προηγούμενους τρεις (περίπου) μήνες που «σημαδεύτηκαν» από την πανδημία του κορωνοϊού ότι πολλά διαμερίσματα Airbnb παρέμεναν ανοίκιαστα εξαιτίας των μέτρων μη εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο τουρισμός δέχτηκε σοβαρό πλήγμα και χωρίς τουρίστες τα διαμερίσματα που τους περίμεναν, έμειναν άδεια. Με μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, π.χ. στο Κουκάκι, μπορούσε κανείς να καταλάβει αυτή την αλλαγή. Γειτονιές που συγκεντρώνονταν τουρίστες από πολλές διαφορετικές χώρες, έμεναν ξαφνικά ήσυχες και χωρίς κίνηση.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής του Airbnb στα νέα δεδομένα, κυρίως εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς θεωρητικά το Airbnb θα προσφέρει μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από ένα ξενοδοχείο αλλά σημειώνεται ότι Airbnb και ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι άκρως ανταγωνιστικές, καθώς το Airbnb απευθύνεται σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Από τα 31 δις στα 18 η αξία της Airbnb

Με βάση τις δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, στη μελέτη καταγράφονται αναλυτικά οι τάσεις που υπάρχουν τώρα στον τουρισμό και τη διαμονή, οι οποίες δείχνουν ότι ο κλάδος της φιλοξενίας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα το πλήγμα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων διαφαίνεται από το γεγονός ότι η αξία της Airbnb το Μάρτιο του 2017 ανερχόταν σε 31 δισ. δολάρια, ενώ στο τέλος του Απριλίου 2020, η αξία της σημείωσε σημαντική πτώση, καθότι εκτιμήθηκε στα 18 δισ. δολάρια.

Στην Ελλάδα, η νέα πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της με αυξημένη προσφορά στα διαμερίσματα προς ενοικίαση που πριν από λίγο καιρό λειτουργούσαν ως τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb. Να σημειώσουμε ότι ακόμα, όμως, δεν υπάρχει μεγάλη πτώση στις τιμές των ενοικίων, ενώ σε ορισμένες περιοχές τα ενοίκια παραμένουν το ίδιο απλησίαστα για εργαζόμενους που δυσκολεύονται κάτω από τις νέες συνθήκες ή φοιτητές που εξαρτώνται από τις οικογένειές τους.

Τι αναφέρει η έρευνα για την Αθήνα

Ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, η αύξηση της προσφοράς ακινήτων προς ενοικίαση για μακροχρόνιες μισθώσεις κυμαίνεται από 5% έως 44,4% ανάλογα με την περιοχή, με αντίστοιχη φυσικά μείωση της προσφοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Airbnb.

Σε ό, τι αφορά γενικότερα το Airbnb στην αθηναϊκή τουριστική βιομηχανία, θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της με ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας). Μάλιστα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι Airbnb και ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι άκρως ανταγωνιστικές, καθώς το Airbnb απευθύνεται σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Από τη συγκριτική ανάλυση των καταλυμάτων Airbnb και του ξενοδοχειακού κλάδου, συμπεραίνεται ότι τα περισσότερα καταλύματα καταγράφονται σε ήδη τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό κλινών του ξενοδοχειακού κλάδου. Παρά την αύξηση των καταλυμάτων Airbnb σε αυτές τις περιοχές, δεν παρατηρείται κάποια δραματική αλλαγή στις λειτουργικές επιδόσεις των ξενοδοχείων, προδιαγραφών τριών έως πέντε αστέρων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας στον Δήμο Αθηναίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr