Ακάρ: «Αναμένουμε τη συνέχιση των συναντήσεων με την Ελλάδα»

0
32

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επιστρέφοντας στην Άγκυρα από το Βερολίνο. Σε αυτές αναφέρθηκε στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «δεν κάνουν τίποτα πέραν των τεχνικών και επιστημονικών μελετών». Ακόμη, σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις για αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

«Έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής 8 συναντήσεις. Αναμένουμε τη συνέχιση αυτών των συναντήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε από τη γείτονά μας Ελλάδα, να επιδείξει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το ζήτημα», εκτιμώντας ότι «αυτές οι συναντήσεις θα είναι πιο παραγωγικές την προσεχή περίοδο» είπε ο Ακάρ και συνέχισε: «Πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν επίσης εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουμε ξεκινήσει ήδη. Δύο εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα. Έχουμε πει στους συνομιλητές μας ότι έχουμε προετοιμαστεί να είμαστε οικοδεσπότες. Αναμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να έρθουν στην Άγκυρα για τη συνέχιση των συναντήσεων».

«Διατηρώντας τον διάλογο με αυτές τις συναντήσεις, ελπίζουμε στην εύρεση πολιτικών, ειρηνικών λύσεων στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ πρόθυμοι για αυτό. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες συνεισφορές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως «ως Τουρκία, όταν εξετάζετε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε, δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις τεχνικές και επιστημονικές μελέτες που έκαναν τα ερευνητικά μας σκάφη».

Όσον αφορά τις δραστηριότητες της Ελλάδας, ειδικά με τις Navtex, ο Ακάρ είπε πως «η γείτονάς μας, η Ελλάδα, έχει εκδώσει πολλές Navtex, αλλά χρησιμοποιεί πολύ λίγες εξ αυτών». Υποστήριξε ότι «ακόμη και σε αυτά τα θέματα, είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι, προσεκτικοί και αποφεύγουμε οιαδήποτε στάση και κίνηση δυνάμενη να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Αλλά, πρόσθεσε, «από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία έχουμε δικαίωμα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, αναφορικά με την συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, σημείωσε πως «υποστηρίζουν την επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με κάποιον τρόπο και ότι θα βοηθήσουν σε αυτό το θέμα». «Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τη Γερμανία για διάφορα οπλικά συστήματα, εξοπλισμό και ανταλλακτικά που χρειάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Υπ’ αυτήν την έννοια, αναμένουμε θετικές εξελίξεις την προσεχή περίοδο» είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr