Ακάρ Ελλάδα: Τι είπε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

0
12

Ο Ακάρ μίλησε ξανά για την Ελλάδα και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε σχολιάσει και την απόφαση Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Ακόμη, δεν είναι η πρώτη φορά που στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, καθώς στο παρελθόν έχει αναφέρει πως η χώρα δεν αναγνωρίζει δίκαιο και δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη, συνάντησε αξιωματικούς του Στρατού της Λιβύης και προχώρησε σε νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Οι αξιώσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε τόσο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις αξιώσεις της Άγκυρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείο, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την άτυπη Πενταμερή του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο Άκαρ αρχικά δήλωσε ότι «υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στις φιλικές και αδελφικές χώρες στο δίκαιο σκοπό τους, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους».

Ακάρ Ελλάδα: «Τουρκία και Λιβύη έχουν κοινή ιστορία»

Στη συνέχεια είπε ότι «η Τουρκία και η Λιβύη έχουν κοινή ιστορία και αξίες και η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Λιβύη δικαιολογείται από την προστασία των δικαιωμάτων των αδελφών τους». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε το ρόλο της χώρας του στα ζωτικής σημασίας συμφέροντα τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας πως:

«Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να παρακάμψει αυτή τη συμφωνία είναι μάταιες. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία, τον διάλογο και τις ειρηνικές μεθόδους.»

Σχετικά με το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις

Έπειτα, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα από την επαναδιαπραγμάτευση των προτάσεων λύσης που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς στην Κύπρο,γι’ αυτό και η λύση των δύο κρατών είναι πλέον η μοναδική βιώσιμη λύση. Έτσι, ζητούμενο είναι η ειρήνη, ο διάλογος και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Ωστόσο, υπάρχει μια γλώσσα διαρκούς πρόκλησης, κρίσης, έλλειψης σεβασμού και απειλών από την ελληνική πλευρά«.

Ακόμα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας φρόντισε να αφήσει αιχμές εναντίον της Δύσης επισημαίνοντας πως: «περιμένω από τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικά σε θέματα που σχετίζονται με τους γείτονές μας. Περιμένω από αυτούς να προσεγγίσουν τα ζητήματα με λογικό τρόπο. Τους λέω ότι τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα δεν μετατρέπονται σε προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ».

Ακάρ Ελλάδα

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr