Ακάρ Τουρκία: «Δεν έχουμε κακές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα»

0
60

Ακάρ Τουρκία: O υπουργός Άμυνας επανήλθε σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας λέγοντας πως ο διάλογος με την Ελλάδα ξεκινά από την αποστρατικοποίηση.

Ο Ακάρ προκάλεσε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», δήλωσε ότι ο διάλογος με την Ελλάδα ενδιαφέρει την Τουρκία, η οποία δεν έχει κακές προθέσεις απέναντι στη χώρα μας.

«Μας ενδιαφέρει ο διάλογος με την Ελλάδα. Δεν έχουμε κακές προθέσεις. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε μια λογική προσέγγιση από λογικούς ανθρώπους. Τους λέμε να συναντηθούμε. Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ δεν στοχεύει κανέναν. Το εξηγήσαμε αυτό. Είπαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις γεωτρήσεις», δήλωσε επίσης ο τούρκος υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια επανέλαβε τη γνωστή ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα εξόπλισε 16 από τα 23 νησιά, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών

«Ο διάλογος με την Ελλάδα ξεκινά από την αποστρατικοποίηση». Ωστόσο, «η Ελλάδα εξόπλισε 16 από τα 23 νησιά, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Αυτό είναι παραβίαση… Λένε, ‘ας μην το συζητάμε αυτό.’ Γιατί; Για να υπάρξει συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ.

Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια, η Ελλάδα βαρύνεται με σοβαρό κόστος. Ο λαός της γείτονος Ελλάδας υφίσταται το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας εξωφρενικής εξοπλιστικής προσπάθειας», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Δύο κράτη» στην Κύπρο

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση της χώρας του για δύο κράτη στην Κύπρο, καθώς και την αποφασιστικότητα για προάσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η μόνη λύση είναι τα δύο κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη. Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα. Ό,τι και να λένε, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε προστασία. Είμαστε πάντα με τους κύπριους αδελφούς μας. Μην εκλαμβάνετε την επιθυμία μας για διάλογο ως αδυναμία και μην νομίζετε ότι είναι απειλή να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς σε θέση να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», υποστήριξε.

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η χώρα του μπορεί να αγοράσει το ευρωπαϊκό αντι-πυραυλικό σύστημα SAMP/T και παράλληλα να διαθέτει και τους S-400. «Σχετικά με το κοινό έργο πυραύλων SAMP/T μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι για το θέμα και συναντηθήκαμε με τους ΥΠΑΜ των δύο χωρών. Απαιτείται τριμερής συνάντηση γι’ αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκλογική διαδικασία στη Γαλλία. Η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα συστήματα αεράμυνας S-400 και SAMP-T», σημείωσε, ενώ κατήγγειλε το εμπάργκο της ΕΕ στην άμυνα.

“Το εμπάργκο της ΕΕ στην άμυνα συνεχίζεται”

«Δυστυχώς, το εμπάργκο της ΕΕ στην άμυνα συνεχίζεται. Υπήρξε μεγάλη ανακούφιση μετά την απόφαση των Βρετανών να το άρουν και η διαδικασία συνεχίζεται. Περιμένουμε εξελίξεις και από το γερμανικό μέτωπο. Καθιστούμε, επίσης, σαφές σε κάθε φόρουμ ότι αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».

Στο μεταξύ, ο Ακάρ θα παρευρεθεί σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας 30 χωρών, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη νατοϊκή αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και θα έχει ως αντικείμενο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr