Ακσόι για Μονή Χώρας: Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ομιλεί για σεβασμό στα θρησκευτικά δικαιώματα

0
36

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την μετατροπή της Μονής Χώρας σε τζαμί. Αυτήν τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο Χαμί Ακσόι, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, που επιτέθηκε στην Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων ενώ ανέφερε πως καταπατούνται τα δικαιώματα της μειονότητας.

Ακόμα ο κ. Ακσόι επανέλαβε πως η Μονή Χώρας πρόκειται για ιδιοκτησία της Τουρκίας, κατηγορώντας την Ελλάδα πως στο παρελθόν μετέτρεψε τεμένη στην επικράτειά της σε εκκλησίες και κάνοντας λόγο για «ψευδείς ατζέντες».

Μέσα από τις δηλώσεις του, ο Τούρκος αξιωματούχος Χαμί Ακσόι εγείρει για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως η Αθήνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπιέζει τους ανθρώπους αυτούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του cnn.gr.

«Το τέμενος της Χώρας είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως και το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, αλλά και όλα τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στα εδάφη μας» αναφέρει η ανακοίνωση του Ακσόι, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία διατηρεί σχολαστικά όλα τα μνημεία αυτά.

Η Ελλάδα έχει μετατρέψει τεμένη σε εκκλησίες

«Τονίζουμε ότι η αλλαγή στο καθεστώς ενός Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν αντιβαίνει στη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς» υποστηρίζει στη συνέχεια ο Ακσόι, ο οποίος ανεβάζοντας τους τόνους επιτίθεται στην Ελλάδα για μετατροπή τεμενών και άλλων λατρευτικών χώρων που βρίσκονταν στην ελληνική επικράτεια σε εκκλησίες.

«Οι ελληνικές προσπάθειες για δημιουργία ψευδοατζέντας»

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει στην Τουρκία για τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων» λέει επίσης ο Ακσόι, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της «τουρκικής μειονότητας» παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

«Οι ελληνικές προσπάθειες για τη δημιουργία ψευδοατζέντας στην περιοχή, βασισμένες στις ιστορικές ανασφάλειές της είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Καλούμε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της και την ιστορία της και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στη μουσουλμανική μειονότητά της την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr