Ακσόι Σύνοδος Κορυφής: «Μην παραδίνεστε άνευ όρων στις παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας»

0
33

Ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κυκλοφόρησε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την οργή της Τουρκίας για τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ακσόι καλεί την ΕΕ να τηρήσει ουδέτερη στάση και να προσφέρει συμβουλές, που αποσκοπούν στην εύρεση λύσης «αντί να μας απειλεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανέφερε πως η χώρα του έδειξε καλή θέληση για έναρξη διαλόγου και τώρα η Τουρκία περιμένει συγκεκριμένα βήματα και απτές ενέργειες από την Ευρώπη για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Ακσόι τόνισε ότι «είναι συνηθισμένη αυτή η προκατειλημμένη στάση της ΕΕ κατά της Τουρκίας, αγνοώντας τη χώρα μας και χαρακτηρίζοντας “προκλητική” την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, και δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς».

Έπειτα, τονίζει πως «οι συνεχιζόμενες απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ περισσότερο αποθαρρύνουν και δεν ενθαρρύνουν τον διάλογο, τη συμφιλίωση και αποδεικνύουν ότι ο σκοπός και η γλώσσα της απέχουν πολύ από την ειλικρίνεια και την εποικοδομητικότητα». Τέλος, έκανε λόγο για «παράλογα αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία πρέπει να σταματήσουν».

Θυμίζουμε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου περιέχεται η αποδοκιμασία για τις τουρκικές ενέργειες. «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ανέφερε ότι άνοιξε το θέμα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr