Άλμπερτ Μπουρλά για εμβόλιο: «Η Ελλάδα θα πάρει μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο»

0
75

Αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού δήλωσε ο Έλληνας επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να πει κάτι με σιγουριά. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ.  Μπουρλά τόνισε πως «πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε καλύτερα τη μετάλλαξη του ιού» και αν το εμβόλιο της Pfizer είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Έχω δει στοιχεία, αλλά δεν μπορώ να είμαι βέβαιος τώρα. Σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να ξέρουμε», σημείωσε. Για το αν χρειαστεί να αλλάξουν τα εμβόλια της Pfizer ώστε να γίνουν αποτελεσματικά, ήταν απολύτως καθησυχαστικός: «Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούμε ενδείκνυται για μετατροπές και αν χρειαστεί η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη».

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΟΦ και την ΕΕ, ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε: «Τα νέα ήταν πολύ ευχάριστα όταν λάβαμε την έγκριση. Πλέον ετοιμάζουμε άμεσα τις αποστολές 200 εκατ. δόσεων εμβολίων μέσα στο 2021, ενώ η ΕΕ διατηρεί δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον 100 εκατ. και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ικανοποιήσουμε».

Όσον αφορά στη διανομή των δόσεων στα κράτη – μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αποκρίθηκε:

«Η κάθε χώρα θα λάβει το ποσοστό που της αναλογεί βάσει του πληθυσμού της. Θα αρχίσουμε αμέσως τις παραδόσεις και η Ελλάδα θα πάρει μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, νομίζω, θα πάρει περίπου 2 εκατ. δόσεις, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό. Η αποστολή θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη – μέλη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλες τις αποστολές, αλλά δεν το γνωρίζω ακριβώς».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα κατά τη διαδικασία της διανομής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer: «Ελέγχουμε όλα τα στάδια της παράδοσης και δεν έχω αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά και βάσει σχεδίου», υπογράμμισε. Σε ερώτηση για το αν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πανδημία, εμφανίστηκε αισιόδοξος απαντώντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι φτάνουμε στο τέλος. Μπορεί να πάρει κάποιο καιρό, αλλά αυτή την στιγμή οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι τόσο αποτελεσματικές που είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος».

Παράλληλα, έστειλε το δικό του μήνυμα σχετικά με την ανάγκη να τηρηθούν πιστά οι οδηγίες και τα μέτρα. «Μέχρι να επιστρέψουμε στις ζωές μας φοράτε τις μάσκες» υπογράμμισε. «Μέχρι να φτάσουμε σε μια καλύτερη ζωή παρακαλώ όλους, φοράτε τις μάσκες, τηρείτε τις οδηγίες που σας δίνουν οι υγειονομικές αρχές. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, θα ήτανε κρίμα κάποιοι να υποστούν περιπέτειες υγείας και να χάσουν ανθρώπους επειδή δεν πρόσεξαν τις τελευταίες μέρες» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr