Αλεξέι Ναβάλνι: Το μήνυμα του ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του

0
62

Αλεξέι Ναβάλνι: Ένας από τους χρόνιους εχθρούς του Βλάντιμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στους οπαδούς του μέσα από την φυλακή ένα χρόνο μετά την σύλληψη του.

Μήνυμα μέσα από την φυλακή έστειλε ο Ναβάλνι στους οπαδούς του ένα χρόνο μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του. Ο πολέμιος του Πούτιν δηλώνει ότι «δεν μετανιώνει ούτε δευτερόλεπτο» για το γεγονός ότι επέστρεψε στη Ρωσία -μετά την απόπειρα δολοφονίας του που «χρεώνει» στο Κρεμλίνο- και καλεί τους συμπολίτες του «να μην φοβούνται».

«Το έκανα, δεν μετανιώνω ούτε δευτερόλεπτο» λέει ο Ναβάλνι, αναφερόμενος στον αγώνα του εναντίον του Κρεμλίνου και στην επιστροφή του στη χώρα παρά την πιθανότητα να συλληφθεί, όπως και έγινε, έπειτα από μήνες ανάρρωσης μετά τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγονα νόβιτσοκ. «Έπειτα από ένα χρόνο στη φυλακή, σας λέω αυτό που φώναξα σε εκείνους [που με υποστήριζαν] ενώπιον του δικαστηρίου: ‘Μην φοβάστε’» τονίζει διά των συνηγόρων του, σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εξετάζονται δύο υποθέσεις

Το δικαστήριο του διαμερίσματος Πετούτσκι στην περιφέρεια Βλαντίμιρ, όπου είναι φυλακισμένος, εξετάζει τις δύο υποθέσεις. Ο Ναβάλνι συμμετείχε στην πρώτη ακρόαση μέσω βιντεοσύνδεσης, κλεισμένος σε ένα κλουβί, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το ανεξάρτητο διαδικτυακό κανάλι Dojd.

Ο αντιπολιτευόμενος συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου 2021 σε αεροδρόμιο της Μόσχας, κατά την επιστροφή από την ανάρρωσή του στη Γερμανία έπειτα από σοβαρή δηλητηρίαση που υπέστη στη Σιβηρία τον Αύγουστο για την οποία επιρρίπτει την ευθύνη στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία δεν ξεκίνησε ποτέ έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας, δηλώνοντας πως δεν διαθέτει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο και κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν της διαβίβασε τις ιατρικές εξετάσεις του Ναβάλνι. Ο πολέμιος της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ καταδικάστηκε στη συνέχεια σε φυλάκιση δυόμιση ετών για μια υπόθεση «απάτης», η οποία θεωρεί πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Νέες διώξεις αντιμετωπίζει ο Ναβάλνι

Η καταδίκη του προκάλεσε χείμαρρο διεθνών αντιδράσεων και νέες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ένας από τους στενούς συνεργάτες του, ο οποίος ζει πλέον εξόριστος στο εξωτερικό, ο Λεονίντ Βολκόφ, εκτίμησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η 17η Ιανουαρίου «θα μείνει στην Ιστορία ως η αρχή του τέλους του πουτινισμού» [της κυριαρχίας του Πούτιν].

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι είχε προκαλέσει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις πριν από ένα χρόνο αλλά κατεστάλησαν γρήγορα και βίαια από τις ρωσικές Αρχές. Στη συνέχεια το κίνημά του τέθηκε εκτός νόμου ως εξτρεμιστικό, ενώ αντιπολιτευόμενοι, ΜΜΕ και ΜΚΟ που χαρακτηρίζονται επικριτικές προς το Κρεμλίνο υπέστησαν ένα κύμα αυξανόμενης καταστολής. Ο Ναβάλνι αντιμετωπίζει επίσης νέες διώξεις, κυρίως για «εξτρεμισμό», που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή του στη φυλακή για πολλά χρόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr