Αλεξέι Ναβάλνι: Βγήκε από το κώμα – Σημαντική πρόοδος στην υγεία του

0
20

Ο κ. Navalny λέγεται ότι ανταποκρίνεται σε ομιλία στο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται στο Βερολίνο. Οι γιατροί προσθέτουν ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης του κ. Navalny, οι «μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασης δεν μπορούν ακόμη να αποκλειστούν».

Ένα tweet από την γραμματέα Τύπου του κ. Navalny είπε ότι πρόκειται να αποσυνδεθεί σταδιακά από τον αναπνευστήρα στον οποίο βρίσκεται. Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι ο κ. Navalny είχε δηλητηριαστεί με novichok – τον ίδιο νευρικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στα Skripals στο Salisbury.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η χρήση του novichok έδειξε ότι η «επικίνδυνη» επίθεση εναντίον του κ. Ναβάλνι ήταν απόπειρα δολοφονίας και ο στόχος ήταν να τον σιωπήσει. Είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων – και αναμένει από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει έρευνα για το ποιος ήταν υπεύθυνος, καθώς υπάρχουν «πολύ σοβαρά ερωτήματα που μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει». Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει την κατάλληλη απάντηση στα ευρήματα, καθώς κλήθηκε ο πρέσβης του στη Γερμανία.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες για τη δηλητηρίαση του

Το Κρεμλίνο απέρριψε  τις κατηγορίες της Δύσης ότι ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Το Κρεμλίνο προέβη στις δηλώσεις αυτές μια ημέρα μετά τις δηλώσεις που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια του Novichoc, σε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία θα έχει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για να εξετάσουν την απάντηση που θα δώσουν σε σχέση με την δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο που ο πρόεδρος Πούτιν θα έπρεπε να κάνει κάποια ειδική δήλωση σε σχέση με την κατάσταση του Ναβάλνι.

Κρεμλίνο: Δεν κατανοούμε τη συζήτηση για τις κυρώσεις

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο Πεσκόφ είπε ότι, αν «η ομοσπονδιακή καγκελάριος κάνει τέτοιες δηλώσεις , αυτό σημαίνει ότι διαθέτει κάποια σημαντικά αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν οι ειδικοί». Ωστόσο, πρόσθεσε, «χωρίς να γνωρίζουμε τι είδους αποτελέσματα είναι αυτά, δεν μπορούμε να δώσουμε την δική μας εκτίμηση». Ο Πεσκόφ είπε ότι χθες «κατά την διάρκεια της συζήτησης στο υπουργείο Εξωτερικών (της Γερμανίας), στον πρέσβη μας στο Βερολίνο επίσης δεν παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, τα οποία τους επέτρεψαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ήταν δηλητηρίαση».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι, πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στο Βερολίνο, οι πολυάριθμες αναλύσεις που του έγιναν δεν έδειξαν την ύπαρξη δηλητηριωδών ουσιών. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει τον λόγο που η Ρωσία πρέπει να κατηγορείται γι’ αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι και δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιεσδήποτε κατηγορίες σε σχέση με αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν βλέπει ποιες δυνάμεις θα είχαν όφελος στη Ρωσία από ενδεχόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω στο ερώτημα ποιος θα είχε όφελος από τη δηλητηρίαση του ανθρώπου αυτού. Δεν νομίζω γενικά ότι κάποιος θα είχε όφελος από κάτι τέτοιο, εάν δει απλά κανείς νηφάλια την κατάσταση».

Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις προτάσεις να επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία σε σχέση με την υπόθεση του Ναβάλνι, είπε ότι το Κρεμλίνο «δεν κατανοεί τον λόγο για τον οποίο ενδέχεται να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα απορρίπτει την «γλώσσα των κυρώσεων». Χαρακτήρισε επίσης τις προτάσεις να διακοπεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord-Stream-2 προτάσεις συναισθηματικού περιεχομένου, που δεν βασίζονται σε γεγονότα, λέγοντας ότι ο αγωγός Nord Stream-2 είναι ένα διεθνές έργο εμπορικής σημασίας, το οποίο είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και της Γερμανίας και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr