Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας: Ο κορονοϊός πιθανότατα διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν

0
28

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η πανδημία του Covid-19 προήλθε πιθανότατα από διαρροή σε εργαστήριο στην Κίνα, σύμφωνα με μια πρόσφατα επικαιροποιημένη απόρρητη έκθεση πληροφοριών.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι το Υπουργείο Ενέργειας εκτίμησε στην έκθεση πληροφοριών ότι υπάρχει «χαμηλή βασιμότητα» ότι ο ιός Covid-19 διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στη Γουχάν, σύμφωνα με το CNN.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να προβούν σε εκτιμήσεις με χαμηλή, μεσαία ή υψηλή βασιμότητα. Μια αξιολόγηση χαμηλής βασιμότητας σημαίνει γενικά ότι οι πληροφορίες που λαμβάνονται δεν είναι αρκετά αξιόπιστες ή είναι πολύ αποσπασματικές για να γίνει μια πιο οριστική αναλυτική κρίση ή ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να εξαχθεί ένα πιο ισχυρό συμπέρασμα.

Η τελευταία αξιολόγηση έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με το αν η πανδημία Covid-19 ξεκίνησε στην Κίνα το 2019 ως αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο ή αν προέκυψε φυσικά. Οι διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διχαστεί επί του θέματος εδώ και χρόνια.

Το 2021, η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών αποχαρακτήρισε μια έκθεση που έδειχνε ότι τέσσερις υπηρεσίες της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών είχαν εκτιμήσει με χαμηλή εμπιστοσύνη ότι ο ιός πιθανότατα μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο με φυσικό τρόπο στη φύση, ενώ μία εκτίμησε με μέτρια εμπιστοσύνη ότι η πανδημία ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος.

Τρία άλλα στελέχη της κοινότητας πληροφοριών δεν μπόρεσαν να συνασπιστούν γύρω από καμία από τις δύο εξηγήσεις χωρίς πρόσθετες πληροφορίες, αναφέρει η έκθεση.

Η Wall Street Journal αναφέρθηκε πρώτη στη νέα αξιολόγηση από το Υπουργείο Ενέργειας. Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στην εφημερίδα ότι η επικαιροποίηση της αξιολόγησης των μυστικών υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε υπό το φως νέων πληροφοριών, περαιτέρω μελέτης της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας και σε συνεννόηση με εμπειρογνώμονες εκτός κυβέρνησης.

Πηγή: Pagenews.gr