Αναδρομικά φορολογική δήλωση: Έτσι θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι – Τι προβλέπεται

0
51

Αναδρομικά φορολογική δήλωση: Περίπου 70.000 συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν στην Εφορία διορθωτική φορολογική δήλωση για τα αδήλωτα αναδρομικά, μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται πως η προθεσμία έληγε στο τέλος του Μαΐου, ωστόσο εντός ημερών θα έρθει νέα διορθωτική ρύθμιση η οποία  θα κατευνάσει τα πνεύματα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στους συνταξιούχους η παραλαβή των επιστολών με τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά για την περίοδο 2010 – 2013. Παράλληλα με τη ρύθμιση αυτή για τα αναδρομικά, θα διαγράφονται οι φόροι για τους συνταξιούχους οι οποίοι  ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος, θα επιμερίζονται κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν και θα σβήνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η νέα ρύθμιση από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής παρακάτω:

  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαΐου.
  • Η τροποποιητική δήλωση θα υποβάλλεται στην Εφορία για την φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.
  • Θα προβλέπεται επιμερισμός των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια και έτσι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων.
  • Θα γίνεται νέα εκκαθάριση μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.
  • Θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014.

Σημειώνεται ότι με την παρούσα ρύθμιση ικανοποιείται εν μέρει σχετικό αίτημα των συνταξιούχων. Ειδικότερα, για το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ζητάει να υπάρξει παράταση της  καταληκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο αλλά και μέριμνα για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη εξοφλήσει τα εκκαθαριστικά ή έχουν ρυθμίσει τα ποσά των φόρων για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που τους έχουν καταλογιστεί.

Πηγή: Pagenews.gr