Αναδρομικά συντάξεων: Το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση

0
78

Μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ύστερα από την απόφαση που πήρε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα πάντως ,ε τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί η καταβολή των αναδρομικών ύψους 3,9 δις ευρώ σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει αγωγές ή όχι, αλλά σε βάθος εξαετίας, σε δύο εξάμηνα ανά έτος, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το σχέδιο εξετάζεται σε συνάρτηση με τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και τη μείωση των εσόδων στον ΕΦΚΑ που δημιούργησε η πανδημία.

Το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να βάλει τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις, αναζητά το κόστος και τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών για τις κύριες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των δώρων για τους 11 μήνες, περιμένοντας ωστόσο το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ. Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο 2016) κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και 7.800 ευρώ. «Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, πράγμα που θα κάνουμε και τώρα. Χρειάζεται όμως να ληφθεί υπόψη η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργούνται τρεις κατηγορίες συνταξιούχων σε συνδυασμό με τις αρχικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του Ιουνίου 2015 και την ψήφιση του Ν. 4387/2016 τον Μάιο του 2016. Αυτές σύμφωνα με τα «Νέα» είναι:

  • Όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούνιο του 2015, οι οποίοι και δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από τη στιγμή που προσέφυγαν έως τον Μάιο του 2016.
  • Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά μετά τον Ιούνιο του 2015 (είναι και η τεράστια πλειοψηφία) οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016 (11μηνο).
  • Όσοι δεν έχουν ασκήσει σχετικά ένδικα μέσα, οι οποίοι θα περιμένουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία σε πρώτη φάση αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποδώσει στο σύνολο των συνταξιούχων το 11μηνο.

Στην ουσία οι περισσότεροι συνταξιούχοι μένουν ακάλυπτοι από αυτή τη δικαστική απόφαση, αφού δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Έτσι, αν δεν δοθεί πολιτική λύση, θα υπάρξει ένας νέος γολγοθάς δικαστικών προσφυγών, με τεράστια σπατάλη χρόνου και χρήματος στα δικηγορικά γραφεία. Σημειώνεται πως οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αφορούν τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν τη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Για τους εν λόγω υπαλλήλους αναμένονται αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και έχει ήδη συνεδριάσει για τον σκοπό αυτόν. Υπενθυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο σε αντίθεση με το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε απόφαση του που είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) δηλώνει δυσαρεστημένο για τη «σολομώντεια λύση» που δίνει η απόφαση του ΣτΕ, αφού επιστρέφει στους συνταξιούχους ελάχιστα σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των μνημονιακών περικοπών. Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι:

Η απόφαση του ΣτΕ (1439/20) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχει τα εξής σκέλη:

  • Όλοι εκείνοι που έχουν καταθέσει αγωγές έως το 2015 πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2013 έως τον Μάιο του 2016.
  • Όσοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια μετά τον Ιούνιο του 2015 θα λάβουν ποσά μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
  • Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ δεν δίνονται αναδρομικά ποσά για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016.
  • Παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμη καταθέσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr