Αναδρομικά συνταξιούχων ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών στους συνταξιούχους αποφάσισε το ΣτΕ

0
210

Αναδρομικά συνταξιούχων ΣτΕ: Απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί «βόμβα» πήρε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία, με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που συζητήθηκε στις 10-1-2020 και ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Όπως έγινε γνωστό, η νέα απόφαση του ΣτΕ:

  • Ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους
  • Έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση
  • Επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Η Ένωση για την υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι πριν από την υποβολή της αίτησης του υπουργού Εργασίας, είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να συμψηφίσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αυτές του κράτους έναντι αυτών.

«Επειδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα απογοητεύσει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την υστάτη στιγμή, να διευθετήσει το ζήτημα δίκαια και να αποκαταστήσει τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων με τους νόμους 4051/2012 («νόμος Κουτρουμάνη») και 4093/2012 («νόμος Βρούτση»)» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος οι μόνοι συνταξιούχοι που θα πάρουν αναδρομικά 11 μηνων, από τον Ιούνιο του 2015 όταν το ίδιο το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093 του δεύτερου μνημονίου, μέχρι και τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου, με βάση τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, θα είναι περίπου 250.000 όσες και οι προσφυγές.

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει πάρει τον δρόμο της και αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να πάρουν τη σκυτάλη ή τα Διοικητικά Δικαστήρια, προσδιορίζοντας την οφειλή του Δημοσίου για καθέναν ξεχωριστά από τους 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει πρωτοδίκως στη Δικαιοσύνη και οι περισσότερες αποφάσεις τούς δικαίωσαν, ή η κυβέρνηση, η οποία με νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να ρυθμίσει πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων και πώς θα καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που είναι σημαντικό (υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι διεκδικήσεις για αναδρομικά, που κρίνει με την απόφαση του το ΣτΕ, αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ. Ολες αυτές οι κατηγορίες διεκδικούσαν εδώ και χρόνια αναδρομικά για να καλύψουν όλο το διάστημα από τις περικοπές του 2012 μέχρι τη χρονική στιγμή που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Έχει προηγηθεί όμως η απόφαση του ΣτΕ του Ιουνίου του 2015 με βάση την οποία ικανοποιήθηκαν, τότε, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι συνταξιούχοι και διατάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ώστε να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας (ύψος της σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος) και της ισότητας για όλους τους συνταξιούχους.

Δεδομένης της κρίσιμης – οριακής – κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία λόγω της πανδημίας και του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους μιας τέτοιας εξέλιξης, η κυβέρνηση, δηλαδή το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προβληματίζεται για τον τρόπο καταβολής.

Πριν από την υγειονομική κρίση είχαν επεξεργαστεί σενάρια καταβολής των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2021, καθώς το κόστος υπολογιζόταν στα 3,8 δισ. ευρώ, για να ικανοποιηθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου) για το επίμαχο διάστημα από 10 Ιουνίου 2015 έως 11 Μαΐου 2016.

Να σημειωθεί ότι ακόμη εκκρεμεί η καταβολή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις για τις περικοπές που έγιναν το 2016 σε όλους όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας προβλέπει να καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά τον Ιούνιο στους συνταξιούχους που περιμένουν» αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: Pagenews.gr