Αναδρομικά συνταξιούχων Βρούτσης: Αυτή τη στιγμή τα λεφτά δεν υπάρχουν [vid]

0
33

Για τα αναδρομικά σε παραπάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προτάσσοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις.

«Δεν θέλουμε τους πολίτες να τρέχουν σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία» ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή στον ΣΚΑΙ με τον Γιώργο Αυτιά, καλώντας δε τους συνταξιούχους να μην κάνουν άλλες προσφυγές, αφού η απόφαση – πιλότος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρκεί για να κάνει έγκυρες όλες τις ανάλογες διεκδικήσεις. Και προσέθεσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και μελετά την απόφαση του ΣτΕ, σε συνδυασμό με άλλες δικαστικές αποφάσεις παρόμοιου χαρακτήρα που εκκρεμούν.

Πόσο άμεσα μπορούν να καταβληθούν τα αναδρομικά;

Σχετικά με την ερώτηση αν μπορούν να καταβληθούν άμεσα, ανέφερε το εξής: «Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Ο κοινωνικός προϋπολογισμός, δεν τα έχει προβλέψει τα συγκεκριμένα χρήματα. Είναι ένα τεράστιο θέμα και θα υπάρξει διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών και τον πρωθυπουργό», σημείωσε για να ξεκαθαρίσει πως ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό. «Είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», τόνισε την ώρα που δεσμεύτηκε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι.

Η απόφαση αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, τόνισε πως «στα τέλη του 2021 το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα και πως στο τέλος του 2020 θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή αναπηρικών συντάξεων». Επίσης, περί τα μέσα του 2021, θα ενταχθούν στον σύστημα «Άτλας» τρεις ακόμη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι μηχανικοί, ενώ τέλη του 2021 θα ενταχθεί ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι νομικοί και οι δημοσιογράφοι.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και είναι δημοσιονομικού κόστους άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες τις περικοπές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα την περικοπή των δώρων και επιδομάτων από 1/1/2013 και την περικοπή συντάξεων με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1000 ευρώ, μόνο για το χρονικό διάστημα από 7/2015 έως 13/5/2016, δηλαδή για ένα εντεκάμηνο, μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο Ν. 4387/2016, «νόμος Κατρούγκαλου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr