Αναστασιάδης ΕΕ: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα

0
45

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ηγέτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κος Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συμμετείχα απόψε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Καγκελάριο Μέρκελ και ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. H σταθερή και συγκεκριμένη αποφασιστικότητα είναι απαραίτητη προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή».

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτεταμένα στις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να υποβαθμιστεί η βαρύνουσα σημασία της κατάστασης όπως διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ότι η ΕΕ πρέπει να μετουσιώσει την έκφραση αλληλεγγύης σε αποφασιστικές ενέργειες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς Ένωσης, δυστυχώς, δεν επέφεραν θετικό αποτέλεσμα και επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει άμεσα αποφασιστική δράση, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία πως η ΕΕ παραμένει ενωμένη για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία κρατών μελών. Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Σαρλ Μισέλ, για πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συζητήσεων με ομάδες χωρών μελών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο θα διεξαχθεί συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr