Αναστασιάδης Τατάρ: Ξανανοίγουν τα σημεία διέλευσης

0
257

Ερσίν Τατάρ και Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισαν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από τις 4 Ιουνίου. Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αναφέρει η ΕΕ δεν δέχεται την λύση της Τουρκίας για το Κυπριακό. Ακόμη, σχετικά με την Τουρκία είχε αναφέρει πως δεν συναινεί με την θετική ατζέντα της στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σύνολο μέτρων κατά της πανδημίας που θα αφορά τα οδοφράγματα. Στην ουσία, αρμόδια επιτροπή θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να ενταχθεί η κάθε περιοχή.

Συγχρονισμός των μέτρων για Covid-19

«Στις 2 Ιουνίου, ο ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για συγχρονισμό των εκατέρωθεν μέτρων για την COVID-19 σε ό,τι αφορά τις διελεύσεις και το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από τις 4 Ιουνίου, 2021 και έπειτα», αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ και προσθέτει:

«Αυτή η σημαντική εξέλιξη επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν γίνει τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, από τον Τουρκοκύπριο ειδικό αντιπρόσωπο Εργκούν Ολγκιούν και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, υπό τη διευκόλυνση της ειδικής αντιπροσώπου του γγ και αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οικοδομώντας πάνω στο σημαντικό έργο και εμπειρογνωμοσύνη της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία».

Η επιδημιολογική κατάταση θα αξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, όπως σημειώνεται, «θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμόζεται στα σημεία διέλευσης τα οποία καθορίζονται ως:

  • Επίπεδο 1 (Πράσινο) – Χωρίς περιορισμούς
  • Επίπεδο 2 (Πορτοκαλί) – Αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR 7 ημερών
  • Επίπεδο 3 (Βαθύ Κόκκινο)

Γενικός πληθυσμός: Κλειστά

Διελεύσεις για σκοπούς υγείας: αρνητικό PCR 72 ωρών

Διελεύσεις για σκοπούς εργασίας, εκπαίδευσης, που σχετίζονται με διαμονή: αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR 7 ημερών

«Τα μέτρα των επιπέδων 1 και 2 θα ισχύουν σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, με επιστροφή της κατάστασης στο status quo πριν την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19, περιλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε μεταγενέστερο στάδιο τα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Σημειώνεται ότι τα μέτρα, που θα ισχύουν για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, είναι υπό μελέτη και θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Αν υπάρξει έξαρση θετικών περιστατικών σε μια ή και τις δύο πλευρές, τότε μέσω της Τεχνικής Επιτροπής και εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές, τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και αν δικαιολογούν αλλαγή, οι απαιτήσεις του πιο ψηλού επιπέδου θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως», προστίθεται.

«Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, στις 4 Ιουνίου, 2021, θα ισχύσει το Επίπεδο 2 (Πορτοκαλί) για όλες τις διελεύσεις», σημειώνεται.

«Το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης θα διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση, θα προωθήσει τις επαφές μεταξύ των πολιτών, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και θα έχει γενικότερες θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί, προς όφελος όλων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σιντίκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr