Αναστασιάδης: Θα προχωρήσουμε σε διάλογο

0
282

Αναστασιάδης: Έτοιμος να προχωρήσει σε «γόνιμο διάλογο» για το Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε σε δηλώσεις του για το Κυπριακό πως «είμαστε αποφασισμένοι, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, πάντα μέσα στους όρους εντολής του γγ, να προχωρήσουμε σε ένα γόνιμο διάλογο». Ο Νίκος αναστασιάδης είχε εκφράσει και τη διαφωνία του σε θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αναστασιάδης: «Αναμένω να ακούσω τι από πλευράς ΗΕ είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της τελετής εγκαινίων αναμνηστικής στήλης για την Ελληνική Επανάσταση, στην Αγία Νάπα, και ερωτηθείς τι προσδοκά από την επικείμενη συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του γγ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αναμένω να ακούσω τι από πλευράς ΗΕ είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, έτσι ώστε να επανέλθουμε μέσα στα όσα τα ψηφίσματα των ΗΕ καθορίζουν, ώστε να καθοριστούν πλαίσια, το κοινό έδαφος, το οποίο, όμως, να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στους όρους εντολής του γγ».

Αναστασιάδης

Σε ερώτηση πόσο εφικτή είναι η διεξαγωγή μια πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό, με δεδομένες τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό, βεβαίως, θα διαφανεί από τις θέσεις και τις ενέργειες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η δική μας θέση είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, πάντα μέσα στους όρους εντολής του γγ, να προχωρήσουμε σε ένα γόνιμο διάλογο, ώστε να επιτραπεί να συμβιώσουμε ειρηνικά μέσα σε ένα καθεστώς και πολιτικής ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναστασιάδης

Κληθείς να πει αν θα θέσει το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων κατά τις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στις 14 και 15 Ιουνίου και ερωτηθείς αν θα ανακοινώσει ανασχηματισμό πριν από την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα διαφανεί από τις διαβουλεύσεις. Και είναι θερμή μου παράκληση να μη γίνεται σεναριολογία που πλήττει το κύρος και τον σεβασμό που τρέφω προς όλους τους συνεργάτες μου. Οι επαφές μου με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι για να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης, μιας ευρύτερης αποδοχής πολιτικών που μπορεί να οδηγήσουν την Κύπρο μας ακόμα πιο μπροστά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr