Αναστασιάδης: Το θέμα της Τουρκίας θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

0
56

Προετοιμάζονται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει 17 – 18 Ιουλίου, η Ελλάδα και η Κύπρος. Μετά την συνάντηση που είχαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του πως η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινές δηλώσεις του ανέφερε πως οι ενέργειες και οι δράσεις της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα διαβιβαστούν στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς για τη νέα παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν (η Τουρκία) όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο».

«Δεν έχω παρά να καταδικάσω βεβαίως ανάλογη ενέργεια, αλλά είναι κάτι που θα διαβιβαστεί κατά το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες και τις δράσεις μιας χώρας που παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», σημείωσε.

Μίλησε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που κατά τη συνάντηση διημείφθη ήταν κάποιες παρατηρήσεις που υπάρχουν όσον αφορά την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ταυτόχρονα και κάποιες επισημάνσεις όσον αφορά την αναγκαία αντικειμενικότητα που επιβάλλεσαι να διακρίνει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ειρηνευτική δύναμη».

Όπως ανακοινώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο περιθώριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Τι προτείνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ η Ελλάδα πρότεινε κυρώσεις για την Άγκυρα τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να επαναφέρει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες υπάρχουν σκέψεις ακόμη και να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή να μπει «φρένο» στην προενταξιακή χρηματοδότηση και «μπλόκο» στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία συνεπάγεται δασμούς. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να σταματήσει η χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr