Άγγελος Συρίγος στο pagenews.gr: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα ως τις 20/1/21

0
17

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ο κος Συρίγος αρχικά, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συμφωνία με τα Αραβικά Εμιράτα καθώς είναι βοηθητική για την Ελλάδα καθώς τα ΗΑΕ στέκονται απέναντι στην Τουρκία, μια χώρα που προκαλεί με τις κινήσεις της.

Στη συνέχεια μίλησε για τη γερμανική προεδρία και την παταγώδη αποτυχία της, όπως τη χαρακτήρισε, να συγκρατήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πολιτική του ενώ τόνισε πως η Τουρκία φοβάται δύο κράτη, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, αν και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα ως τις 20 Ιανουαρίου του 2021.

Για τη συμφωνία με τα Αραβικά Εμιράτα που είναι πολύ σημαντική είπε:

Είναι σημαντική διότι για πρώτη φορά ανακαλύπτουμε την περιοχή μας και φτιάχνουμε μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και στρατιωτικής βοήθειας. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Είναι το κράτος εκείνο που στέκεται απέναντι στην Τουρκία στο θέμα της μουσουλμανικής αδελφότητας. Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια να τοποθετήσει μουσουλμανικές αδελφότητες σε διάφορα αραβικά κράτη, πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για τα ΗΑΕ που είναι σε ενεργό αντιπαλότητα με την Τουρκία είπε:

Τα Αραβικά Εμιράτα στέκονται απέναντι σε αυτή την προσπάθεια και είναι σε ενεργό αντιπαλότητα με την Τουρκία. Υπενθυμίζω επίσης, τα Εμιράτα είχαν στείλει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσεως, μαχητικά αεροσκάφη τα οποία παρέμειναν για μακρύ χρονικό διάστημα, για τρεις εβδομάδες, περνώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της σε περίπτωση που υπάρχει κάποια στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία. Εννοείται πως ανοίγουν και τομείς από πλευράς συνεργασίας σε οικονομικά θέματα. Λέγεται ότι τα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται στην ιδιωτικοποίηση ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα νέο πακέτο στο οποίο θα πρέπει να προσθέσουμε τα ήδη υπάρχοντα σχήματα συνεργασίας που είναι «Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος» και «Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ». Συνήθως αυτές οι συμφωνίες συνοδεύονται από πρωτόκολλα για τα οποία συνεννοούμαστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν έχουν συμφωνηθεί προς το παρόν συνοδευτικά πρωτόκολλα που προσδιορίζουν συγκεκριμένες κινήσεις. Υπάρχει η γενική δέσμευση που το ένα κράτος θα βοηθήσει το άλλο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Αλλά περιμένουμε τα πρωτοκόλλα τα οποία συνήθως είναι απόρρητα και δεν δημοσιεύονται.

Και είναι η πρώτη φορά που έχουμε συμφωνία με αραβικό κράτος και είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν τέτοιοι όροι σε μια συμφωνία μετά το 1974, για στρατιωτική συνεργασία και βοήθεια σε περίπτωση επιθέσεως από ένα τρίτο κράτος. Η λεγόμενη συμφωνία «Αβραάμ», η συμφωνία με την οποία τα Εμιράτα αναγνώρισαν το Ισραήλ και αλλάζει πλήρως τα δεδομένα. Πριν από χρόνια ήταν το Ισραήλ και τα άλλα αραβικά κράτη, τώρα το μέτωπο όπως διαμορφώνεται είναι Τουρκία – Κατάρ – Ιράν από τη μια μεριά και από την άλλη είναι τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ.

Για τη Γερμανία που αποτυγχάνει παταγωδώς να συγκρατήσει την Τουρκία είπε:

Η πραγματικότητα είναι πως από τη δεκαετία του 1990 και μετά, χάσαμε τις επαφές με τον αραβικό κόσμο. Αρχίσαμε να τις αποκτούμε με την Αίγυπτο από 2010 – 2011 και μετά και τις αποκτούμε τώρα με τον χώρο των Εμιράτων. Σε αυτό πρέπει να ομολογήσουμε ότι βοήθησε και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ήταν το θετικό του. Ανακαλύψαμε την περιοχή μας, ανακαλύψαμε τη γειτονιά μας διότι τα προβλήματα ασφαλείας που έχουμε, δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν το ΝΑΤΟ στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία, είναι ουσιαστικά εξουδετερωμένο ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βλέπουμε μια γερμανική προεδρία, έχουμε δηλαδή το ισχυρότερο κράτος της Ευρώπης, που αποτυγχάνει παταγωδώς να συγκρατήσει την Τουρκία επί ένα τετράμηνο. Προσέξτε: Από τους πέντε μήνες της γερμανικής προεδρίας, τους τέσσερις έχουμε τρομακτική ένταση με την Τουρκία. Αυτό δείχνει και την αποτυχία της γερμανικής πλευράς.

Για την Τουρκία που φοβάται την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία είπε:

Η Τουρκία φοβάται δύο κράτη, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Ενοχλείται πάρα πολύ με τη συμφωνία και φάνηκε διότι την Πέμπτη υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ, αντίστοιχου περιεχομένου με αυτή που υπογράψαμε με τα Αραβικά Εμιράτα. Θεωρώ πως είναι η απάντηση της Τουρκίας σε εμάς. Και από εκεί και πέρα αν θα μπορέσει να συγκρατηθεί ο «Σουλτάνος» είναι θέμα πολλών παραγόντων και το βασικότερο είναι η οικονομία της Τουρκίας η οποία αν «συγκρουστεί με το έδαφος», οι δυνατότητές του να παρέμβει, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Το Κατάρ παίρνει αντάλλαγμα για τη συμφωνία που υπεγράφη και όπως η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας είπε, είναι τα ασημικά της γείτονος. Από την άλλη μεριά όμως, η Τουρκία αν δεν πάρει χρήματα αυτή τη στιγμή, καταρρέει οικονομικά. Οπότε χρειάζεται ζεστό χρήμα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Οι Καταριανοί λοιπόν, εκμεταλλεύονται αυτή την υπόθεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, το είδαμε να συμβαίνει και με άλλες χώρες.

Για την Τουρκία που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα ως τις 20/1/21 είπε:

Νομίζω η φάση του συναγερμού θα είναι από την 11η Δεκεμβρίου που τελειώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι την 20η Ιανουαρίου. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα για να φέρει τη γερμανική ηγεσία ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας. Υπάρχουν δύο πεδία που μπορεί να το κάνει: Ένα είναι η Ανατολική Μεσόγειος όπου έχει το πλεονέκτημα ότι απέναντί της δεν υπάρχει μεγάλη δύναμη και έχει το μειονέκτημα ότι απέναντί της υπάρχει ένας ισχυρός στρατός.

Το άλλο που μπορεί να επιλέξει η Τουρκία να δράσει, είναι οι κουρδικές περιοχές της Συρίας που δεν έχει καταλάβει και κυρίως η πόλη Κομπανί η οποία είναι υπό την προστατευτική ασπίδα της Αμερικής. Για αυτό είναι περίπου βέβαιο, ότι η Τουρκία θα κινηθεί είτε προς τη Συρία είτε προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το μόνο που χρειάζεται από τη Συρία είναι να πάρει το «πράσινο φως» από τους Ρώσους.

Πηγή: Pagenews.gr