Άνγκελα Μέρκελ: «Απαλλάχθηκε» και επίσημα από την Καγκελαρία 

0
87

Άνγκελα Μέρκελ: Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέδωσε το βράδυ της Τρίτης την επίσημη «απαλλαγή» από τα καθήκοντά της ως καγκελαρίου, καθώς ξεκίνησε και επίσημα η νέα νομοθετική περίοδος.

Επίσημα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα της  η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης.

Αμέσως μετά, ωστόσο, ο Σταϊνμάιερ, όπως προβλέπεται, ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να παραμείνει στη θέση της και να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.

Εκείνη, με τη σειρά της, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους μέχρις ότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει προγραμματίσει ένα τελευταίο ταξίδι με την ιδιότητα της καγκελαρίου, έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην Ελλάδα, στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Άνγκελα Μέρκελ:«Καθοριστική προσωπικότητα της γερμανικής Ιστορίας»

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επαίνεσε την καγκελάριο ως «καθοριστική προσωπικότητα της γερμανικής Ιστορίας», τονίζοντας ότι στα 16 χρόνια της θητείας της γνώρισε πολλές κρίσεις, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ταυτόχρονα τη διεθνή εκτίμηση, τον σεβασμό, ακόμη και τη συμπάθεια για τη Γερμανία. «Εκ μέρους του λαού μας, σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε όμως και στο προηγούμενο νομοθετικό σώμα, επισημαίνοντας ότι «το να πούμε ότι αντιμετώπισε ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο δεν πλησιάζει καν στα καθήκοντα στα οποία έπρεπε να ανταποκριθεί». Πάνω από όλα, δήλωσε, η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις για την κυβέρνηση.

Ως δεύτερη σημαντική πρόκληση, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος ανέδειξε την πόλωση στην κοινωνία, στην οποία έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας.

Άνγκελα Μέρκελ: Τα νέα καθήκοντα

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, με όλες τις αρμοδιότητες, να καταθέσει νομοσχέδια, ακόμη και τον προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, οι υπουργοί διατηρούν τις εξουσίες τους.

Είθισται ωστόσο η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ασκεί τα καθήκοντά της «με αυτοσυγκράτηση», προκειμένου να μην περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της επόμενης κυβέρνησης.

Άνγκελα Μέρκελ: Το ρεκόρ παραμονής στη θέση της καγκελαρίου

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP), έχουν στο μεταξύ δηλώσει ότι επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει τις συνομιλίες τους εντός Δεκεμβρίου.

Εάν πάντως ο νέος καγκελάριος δεν έχει ορκιστεί έως τις 17 Δεκεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα καταρρίψει και το ρεκόρ παραμονής στην Καγκελαρία, που κατέχει ο επίσης χριστιανοδημοκράτης (CDU), Χέλμουτ Κολ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr