Άνοιγμα σχολείων: Με αυτά τα μέτρα θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις

0
32

Με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη χθες, Τρίτη 18 Αυγούστου, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, με αυξημένα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η υπουργός, Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,δεν θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία ενώ η μάσκα θα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές».

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει καταλήξει ως προς το εάν θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική για τους μικρότερους μαθητές του Δημοτικού.

Σήμερα μιλώντας στο Mega η κ. Κεραμέως και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το εάν οι Δήμοι ή τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας θα παρέχουν δωρεάν τις υποχρεωτικές μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διευκρίνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και ότι ο κάθε ένας θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος της μάσκας του, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».

Τα τελικά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως και αύριο, Πέμπτη 20 Αυγούστου. Σχετικά με τα μαζικά τεστ στα σχολεία η υπουργός έχει σημειώσει πως «οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία». Επίσης, έχει αναφέρει ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους Δήμους.

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες:

Αναφορικά με τις απουσίες των μαθητών προβλέπεται να λαμβάνονται κανονικά και δεν θα προσμετρώνται μόνο στις περιπτώσεις όπου είτε ο ίδιος ο μαθητής έχει νοσήσει, είτε μέλος της οικογένειάς του ανήκει σε ευπαθή ομάδα. «Θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε περιπτώσεις αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε κάποια περιοχή της χώρας, όπως είχε γίνει και στην αρχή της πανδημίας με το κλείσιμο των σχολείων στην Ηλεία. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει χρήση της τηλεκπαίδευσης. Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί» σύμφωνα με την κ. Κεραμέως.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας παρουσίασε, το πρωί στο Open, την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία. Παράλληλα είπε πως  κατέληξαν στην καθολική επιστροφή των μαθητών στα θρανία όπως συμβαίνει και σε όλα τα κράτη της ΕΕ. «Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί» συμπλήρωσε και επανέλαβε την άποψη ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα».

Το πρωτόκολλο για την περίπτωση κρούσματος σε σχολείο:

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Ακολουθούν τα 5 ειδικά μέτρα για τα σχολεία, σύμφωνα με τον κ. Σύψα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
  • Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις -Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
  • Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
  • Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr