Άνοιγμα συνόρων: Η λίστα με τις χώρες που αίρονται τα μέτρα από αύριο

0
36

Δόθηκε στο φως της δημοσιότητας η πρώτη λίστα με τις 14 χώρες από τις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα οι πολίτες τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου. Για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην ασφαλή αυτή λίστα θα πρέπει να καταγράφει ίδια ή και λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 16 ανά 100.000 πολίτες. Οι χώρες λοιπόν, που θεωρούνται ασφαλείς είναι οι εξής:

Σημειώνεται, πως είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση αν θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη και πολίτες από την Κίνα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν το Πεκίνο ανοίξει επίσης τα σύνορα του για τις ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός λίστας έχουν τεθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Τουρκία. Η εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον κατάλογο αυτό αναδεικνύει πως η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τονίζεται ότι η λίστα αναμένεται να ανανεωθεί σε 15 ημέρες.

Επίσης, ελεύθερα είναι πλέον τα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ζώνη Σένγκεν με τα 27 κράτη – μέλη να επιτρέπουν τη διέλευση συνόρων χωρίς διαβατήρια για πολίτες του θεσμού. Το θέμα πλέον είναι η εφαρμογή της λίστας, η οποία δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη. Πάντως, οι διαφωνίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους εκπροσώπους ήταν πολλές, καθώς αρκετές χώρες της Ένωσης επιθυμούσαν μεγαλύτερη λίστα, ενώ χώρες όπως η Γαλλία πίεζαν για το άνοιγμα των συνόρων με γαλλόφωνα κράτη της Αφρικής. Η Πορτογαλία από την μεριά της επιθυμούσε να ανοίξουν οι πύλες για την Βραζιλία. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υπάρξουν περιορισμοί καθώς η χώρα παραμένει τυπικά μέλος της Ένωσης μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος στο τέλος του 2020.

Με αυτόν τον τρόπο θα ταξιδέψουν οι τουρίστες στην Ελλάδα:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη λίστα ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία. Οι τουρίστες των υπόλοιπων χωρών πριν έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) στο https://travel.gov.gr τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in. Σε αυτό θα δίνουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο. Επίσης, στις οδηγίες της επίσης, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει:

 • Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
 • Να φορούν μάσκα
 • Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
 • Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
 • Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
 • Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
 • Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
 • Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
 • Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες
 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr