Άννα Φρανκ: Έρευνα αποκαλύπτει ποιος την πρόδωσε

0
67

Άννα Φρανκ: Μια έρευνα διάρκειας έξι χρόνων σχετικά με την ανεξιχνίαστη υπόθεση του προσώπου που πρόδωσε την συγγραφέα, οδήγησε σε έναν ύποπτο.

Μια έρευνα που διάρκεσε έξι χρόνια σχετικά με το μυστήριο, άγνωστο πρόσωπο που πρόδωσε την Άννα Φρανκ, οδήγησε τελικά σε έναν ύποπτο-έκπληξη για τον θάνατο της νεαρής συγγραφέως του διάσημου ημερολογίου. Η Φρανκ ανακαλύφθηκε στις 4 Αυγούστου του 1944 στην κρυψώνα της δίπλα σε κανάλι του Άμστερνταμ όπου κρυβόταν για δύο χρόνια και πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί Μπέργκεν – Μπέλζεν το 1945 στην πρώιμη ηλικία των 15 ετών.

Άννα Φρανκ

Η ομάδα που περιλάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Βίνσεντ Πάνκοκ και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς δεδομένων κατονόμασε τον Εβραίο συμβολαιογράφο Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, ένα πρόσωπο που δεν έχει βγει ποτέ στην επιφάνεια με κανένα θέμα που να εμπλέκεται.

Άννα Φρανκ: Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 60 διαφορετικές γλώσσες παγκοσμίως

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την επιδρομή των ναζί στο κτίριο του Άμστερνταμ αλλά και από την έκδοση του «Ημερολογίου της Άννα Φρανκ» που παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι «πολύ πιθανόν» ο βαν Ντεν Μπεργκ να κατέδωσε την οικογένεια Φρανκ προκειμένου να σώσει τη δική του οικογένεια. Αυτές τις πληροφορίες έδωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα NBC ο Πίτερ βαν Τουίσκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η Μιπ Γκις, μια από τους βοηθούς της οικογένειας, κρατούσε το ημερολόγιο της Άννας σε ασφαλές μέρος μέχρι που αυτό δημοσιεύθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού Ότο, το 1947. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 60 διαφορετικές γλώσσες παγκοσμίως.  Η προσπάθεια να ανακαλύψουν τον δράστη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης και ποινή, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Άννα Φρανκ

Πώς αναγνωρίστηκε ο ύποπτος

Με τη χρήση τεχνικών ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με καταλόγους από συνεργάτες των ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενες έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία.
Δεκάδες σενάρια και θέσεις υπόπτων οπτικοποιήθηκαν σε έναν χάρτη προκειμένου να αναγνωριστεί ο προδότης, βάσει της γνώσης της κρυψώνας, του κινήτρου και των ευκαιριών που υπήρχαν.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν στο βιβλίο της Καναδής συγγραφέως Ρόζμαρι Σάλιβαν με τίτλο «Ο προδότης της Άννας Φρανκ», που θα κυκλοφορήσει στις 18 Ιανουαρίου. Δεκάδες ύποπτοι είχαν κατονομαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ποτέ πριν δεν είχαν εφαρμοστεί τόσο εκτεταμένα σύγχρονες ερευνητικές τεχνικές για την αναγνώριση ενός υπόπτου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr