Ανοιχτή η πλατφόρμα για την ψήφο των Αποδήμων στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου

0
54

Ποια η διαδικασία και οι προϋποθέσεις

Οι απόδημοι Έλληνες μπορούν να ψηφίσουν  από τον τόπο κατοικίας τους μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να αδράξουν την ευκαιρία και να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων «παραμένει πάντα ανοιχτή» για όλες και όλους όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, η οποία διευκολύνει πλήρως τους ψηφοφόρους, αφού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από όπου γης, εφόσον, βέβαια, προλάβουν τις απαραίτητες προθεσμίες.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Έλληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί, καθώς ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε απλά σήμερα την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης.

Αν για παράδειγμα, οι εκλογές προκηρυχθούν επισήμως στις 24 Απριλίου και θυροκολληθεί την ίδια ημέρα στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ψήφο των αποδήμων θα «τρέχει» τουλάχιστον μέχρι και τις 12 Απριλίου.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που υποβληθούν αιτήσεις μετά τις δώδεκα ημέρες που μεσολαβούν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, τότε θα θεμελιώσουν δικαίωμα ψήφου από απόσταση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και όχι σε αυτήν της 21ης Μάϊου.

Πηγή: Pagenews.gr