Αντίστροφη μέτρηση για τα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ

0
58

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024. Και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο τουλάχιστον κατά 50%. Αναλυτικά τα κριτήρια για μειωμένο ΕΝΦΙΑ και σε ποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του φόρου.

Στις επόμενες δέκα ημέρες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ περισσότεροι από 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024. Και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο τουλάχιστον κατά 50%.

Ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ για τα νοικοκυριά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Παράλληλα, πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Σημειώνεται ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με το περυσινό έτος. Ωστόσο, όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους ή εμφάνισαν πέρυσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο.

Το περυσινό έτος, 2,2 εκατ. φορολογούμενοι είδαν το εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων να περιορίζεται πάνω από 20%, ενώ στους τυχερούς του ΕΝΦΙΑ ήταν περίπου 900.000 φορολογούμενοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά, ο φόρος που πλήρωσαν ήταν μειωμένος πάνω από 30% και έως 50%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr