ΑΟΖ Αίγυπτος: Τροποιήθηκε το οικόπεδο 18

0
32

Η Αίγυποτος και η Ελλάδα είχαν συμφωνήσει σε ΑΟΖ το καλοκαίρι του 2020, κάτι που ο Νίκος Δένδιας είχε τονίσει ότι ακυρώνει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Τι τελευταίες μέρες προέκυψε πρόβλημα με το οικόπεδο 18, αλλά αυτό λύθηκε μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν σε συμφωνία, ο χάρτης αναρτήθηκε και το θέμα θεωρείται λήξαν από την ελληνική πλευρά.

Το όλο ζήτημα πήγε να δημιουργηθεί μετά την άδεια που έδωσε η Αίγυπτος για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συμφωνήσει για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτονταν στην περιοχή όπου η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το οικόπεδο «W18» εκκινούσε από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτεινόταν ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση από τη μεριά της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου.

ΑΟΖ Αίγυπτος: Πώς κινήθηκε η ελληνική πλευρά

Μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, το επίμαχο οικόπεδο τροποποιήθηκε και όπως φαίνεται στον χάρτη, σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου.

Πριν αναρτηθεί ο χάρτης της νέας προκήρυξης στο υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, η ελληνική πλευρά έλαβε τη σχετική διαβεβαίωση, μετά από επαφές του Νίκου Δένδια, στο Κάιρο, παρουσία νομικών αλλά και εμπειρογνωμόνων. Η ελληνική πλευρά, ακολουθώντας την τακτική των τελευταίων μηνών για χαμηλούς τόνους και προσπάθεια να μην γιγαντωθούν τα όποια προβλήματα μέσα από ανούσιες ρητορικές εξάρσεις, επέλεξε την οδό της συνεννόησης.

Το τελευταίο 15ήμερο ο Νίκος Δένδιας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Η ικανοποίηση της Αθήνας για την έκβαση των χθεσινών συζητήσεων, αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια από τη Λάρνακα: «Είχα και τη χαρά πριν έρθω σήμερα στη Λάρνακα να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ. Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο και να συζητήσουμε για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στην στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

ΑΟΖ Αίγυπτος: Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη χώρα για να λυθεί το πρόβλημα

ΑΟΖ Αίγυπτος: Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη χώρα για να λυθεί το πρόβλημα

Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

ΑΟΖ Αίγυπτος: Τι λένε διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, η οποία έλαβε χώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτελφατάχ Eλ Σίσι την περασμένη εβδομάδα, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.

Επισημαίνεται ότι το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή του δήλωση από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν.

Κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπτελφατάχ Eλ Σίσι, καθώς και της στενής προσωπικής σχέσης του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλο-κατανόηση και την αποφυγή οποιονδήποτε ενδεχομένων παρεξηγήσεων που μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν.

ΑΟΖ Αίγυπτος: Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το ζήτημα λύθηκε

ΑΟΖ Αίγυπτος: Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το ζήτημα λύθηκε

Ιδιαίτερης σημασίας, χαρακτηρίζεται εξάλλου, η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. Κατά την εν λόγω συνάντηση ο Άραβας Αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στην συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου για να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr