Απάντηση Αθήνας σε Ακάρ για αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου

0
55

Η Αθήνα αποδομεί τις τουρκικές αιτιάσεις παραθέτοντας 4 σημείων, που καθιστούν υπόλογη την Άγκυρα

Θέμα  22 νησιών του Αιγαίου από τα οποία, όπως είπε, τα 16 είναι στρατιωτικοποιημένα, έθεσε πάλι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε επιτελάρχες, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα επέστησε την προσοχή στις όπως είπε, «προκλητικές ενέργειες και εκφράσεις ορισμένων Ελλήνων κυβερνώντων», λέγοντας ότι «κάποιες άκαιρες και περιττές δηλώσεις που κατηγορούν και δυσφημούν την Τουρκία, δεν ωφελούν κανέναν».

Έτεινε ωστόσο και χείρα φιλίας, παρατηρώντας παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά κάνει αργά βήματα στο θέμα του διαλόγου «θα περιμέναμε να είναι πιο δραστήριοι, είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι περιμένει την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την τέταρτη συνάντηση για ΜΟΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και είναι πάντα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν παρέλειψε όμως να προσθέσει ότι το τουρκικό ναυτικό είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της πατρίδας του.

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα έχει τοποθετηθεί τόσο δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και δια στόματος της διπλωματίας για το νόμιμο δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, αποδομώντας τις τουρκικές αιτιάσεις με την παράθεση των 4 σημείων που καθιστούν την Άγκυρα υπόλογη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

1. Πρώτο είναι η απειλή πολέμου (το γνωστό casus belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, μια απειλή που παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι σε ισχύ ήδη από το 1995, με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

2. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει πραγματοποιήσει παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ διατηρεί πολυπληθείς στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα.

3. Τρίτο σημείο είναι οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε ότι έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες.

4. Τέταρτον, η Τουρκία διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, είναι η λεγόμενη στρατιά της Μικράς Ασίας, η οποία αποτελεί μια διαρκή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr