Απεβίωσε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

0
67

Ο Κωνσταντίνος υπήρξε ο οργανωτής του κινήματος της 13 ης Δεκεμβρίου 1967, το οποίο είχε ως σκοπό την ανατροπή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Απεβίωσε χθες αργά το βράδυ ο τέως βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος σε ηλικία 82 ετών, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καθορισμό του τόπου και του τελετουργικού της ταφής του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Παύλο, στον βασιλικό θρόνο το 1964, όταν ο «τελευταίος εστεμμένος» ήταν ακόμη 24 ετών. Ο πρώην βασιλιάς διετέλεσε ανώτατος άρχων του ελληνικού κράτους, νόμιμα αναδεδειγμένος στο αξίωμα, και φοίτησε στις τρεις στρατιωτικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διακρίθηκε ιδιαίτερα στον κλασικό και σύγχρονο αθλητισμό και κατέκτησε Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στην αγαπημένη του Ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν το 1960, στην Ρώμη. Ο Κωνσταντίνος υπήρξε ο οργανωτής του κινήματος της 13 ης Δεκεμβρίου 1967, το οποίο είχε ως σκοπό την ανατροπή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Ο τελευταίος της Βασιλικής Δυναστείας των Γλύξμπουργκ, οι οποίοι βασίλευσαν στην Ελλάδα έως το 1974. Στο κρίσιμο δημοψήφισμα εκείνης της χρονιάς, ο Κωνσταντίνος δεν έλαβε μέρος και η άποψη για τη διατήρηση του βασιλευόμενου χαρακτήρα του πολιτεύματος έλαβε το 30,8% των ψήφων.

Έκτοτε, το δημοκρατικό πολίτευα είναι προεδρευόμενη Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος δεν θέλησε ποτέ να θέσει πολιτειακό ζήτημα αναφορικά με τον προεδρευόμενο χαρακτήρα του πολιτεύματος της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία διαρκεί έως σήμερα. Ο Κωνσταντίνος αναγνώρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974 και απείχε από πολιτικές κινήσεις, οι οποίες απέβλεπαν στην επαναφορά του μοναρχικού θεσμού στην Ελλάδα. Αυτή η πολιτειακή στάση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου συγκαταλέγεται, από φίλους και αντιπάλους, στις θετικές καταθέσεις του στην πολιτική και πολιτειακή ζωή του τόπου.

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν επίσης ο κρίσιμος ρόλος, που ο Κωνσταντίνος διαδραμάτισε στην ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα. Ο τέως βασιλιάς προσπάθησε, μέχρι το τέλος της παραμονής του στην αρχηγία του κράτους, να εκφράσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό και να είναι ο θεσμός που εγγυάται την εθνική ενότητα και την εθνική συνέχεια της Χώρας. Η νεκρώσιμη ακολουθία πιθανότατα θα τελεστεί στο Τατόι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr