Αποδείξεις: Παραμένει η υποχρέωση για 30% του εισοδήματος

0
61

Αποδείξεις: Αποδείξεις για δαπάνες που θα ισοδυναμούν με το 30% του εισοδήματός τους, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλούνται να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε πως παρά τη επιδημία του κορωνοϊού το μέτρο θα ισχύσει κανονικά. Αυτό γιατί το υπουργείο θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα του, προκειμένου να στηρίξει την κατανάλωση όταν η οικονομία θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.

Κατά συνέπεια όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 30% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αλλαγής των κανόνων που υπάρχουν παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έχει πλήξει όχι μόνο τα εισοδήματα των φορολογούμενων αλλά και την κατανάλωση. Τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για μείωση του ορίου 30% καθώς διαπιστώνεται ότι μαζεύονται πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία λειτουργούσε με ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Αυτό έχει βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας» είπε ενώ αναφερόμενος στα έσοδα του Απριλίου, σημείωσε ότι το ποσοστό της μείωσης τους ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο με την καραντίνα δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες στην οικονομία. Τα εμπορικά καταστήματα, οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) και τα ξενοδοχεία είναι κλειστά από τον Μάρτιο και τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδά τους. Έτσι, κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι ίσως δεν μπορέσουν να καλύψουν το ποσοστό αυτό και θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.

Σημειώνεται ότι στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Οι φορολογούμενοι που θα έχουν πραγματοποιήσει το 2020 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Πηγή: Pagenews.gr