Απολύσεις κορωνοϊός: Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα μείνουν άνεργοι [vid]

0
54

Η ανασφάλεια στους εργαζόμενους φαίνεται πως έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς πλησιάζει σιγά σιγά η λήξη της προστασίας από τις απολύσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις και ότι η… έκρηξη της ανεργίας είναι δεδομένη, ενώ τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV. Παρά την απόλυτη ευελιξία που έχει θεσμοθετηθεί στην αγορά εργασίας προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις, οι εργαζόμενοι περιμένουν «κύμα» απολύσεων από τις 15 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προστασία από τις απολύσεις.

Τι ισχύει για τις απολύσεις τώρα

Γενική και καθολική απαγόρευση απολύσεων ισχύει κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε η επιχείρηση είναι κλειστή με απόφαση κρατικής αρχής, είτε εντάσσεται στις πληττόμενες, που έκαναν χρήση του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παράτασης της αναστολής, εντός του Μαΐου. Δέσμευση για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζόμενων, υφίσταται και για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της για τις επιχειρήσεις που επέλεξαν τα παραπάνω μέτρα, όχι όμως για αυτές που άνοιξαν χωρίς να κάνουν χρήση της νέας αναστολής.

«Δεν υπάρχουν ουσιαστικά δουλειές. Εγώ βρήκα για να αναπληρώσω άλλους. Αν είμαι καλός στη δουλειά μου θα εξακολουθήσω να εργάζομαι», αναφέρει ο ίδιος στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού για να προσθέσει: «Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Κι αυτό γιατί δεν ξέρω μετά τι θα κάνω», δήλωσε ο Στάθης Τέλιος που έδωσε συνέντευξη για εργασία ως σεκιούριτι μιλώντας στην κάμερα του OPEN TV και τον Αργύρη Καλογερόπουλο.

Ο κορωνοϊός έφερε ανατροπές σε 1.232 συμβάσεις αορίστου χρόνου

Χιλιάδες εργαζόμενοι, μάλιστα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες ενώ θα πλεύσουν σε «αχαρτογράφητα νερά» από τον Σεπτέμβριο. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το πρόγραμμα «Συν-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο δημιουργήθηκε για να ανακόψει τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Κι αυτό γιατί μόλις σε δέκα μέρες εφαρμογής του 3.000 εργοδότες έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν νέες πιο βελτιωμένες κινήσεις ώστε αυτό να γίνει πιο δελεαστικό.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, ο κορωνοϊός έφερε ανατροπές σε 1.232 συμβάσεις αορίστου χρόνου, που τον Μάιο του 2020 – παρά τα μέτρα – μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόληση και τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας ακόμη και κάτω από το μισό τους μισθό. Την αβεβαιότητα εντείνουν και οι εκτιμήσεις των εμποροβιοτεχνών ότι θα γίνουν 190.000 απολύσεις λόγω των μειωμένων τζίρων ενώ οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι φέτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 8%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr