Αρκαλοχώρι: Νέος σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους

0
25

Νέος σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ καταγράφηκε δώδεκα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας, με επίκεντρο οκτώ χιλιόμετρα δυτικά του Αρκαλοχωρίου, στην Κρήτη, αναστατώνοντας για μία ακόμα φορά τους κατοίκους.

Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 15,9 χλμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ παρά το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός, δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για πιθανές ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε ξανά στο νησί πριν λίγες ημέρες. Την περασμένη Τετάρτη, σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 5,6 Ρίχτερ 37 χλμ δυτικά, νοτιοδυτικά της Άρβης.

Σεισμός τώρα: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  1. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  1. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  1. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr