Άρση μέτρων: Οι ημερομηνίες που ανοίγουν πρακτορεία, καφετέριες, ΚΤΕΟ και εστιατόρια

0
57

Άρση μέτρων: Αργά αλλά σταθερά η κοινωνία επιστρέφει στην κανονικότητα, με τα καταστήματα να έχουν τον πρώτο λόγο. Το σχέδιο «γέφυρα», όπως το ονόμασε η κυβέρνηση, θα αξιολογείται συνεχώς, ακόμη και καθημερινά, έχει τέσσερις ημερομηνίες ορόσημα και περιλαμβάνει όλους τους κανόνες μπήκαν στη ζωή μας από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, όταν έγινε και το πρώτο βήμα για την έξοδο από την καραντίνα.

Τι άνοιξε τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020:

Πρώτη ημερομηνία ορόσημο ήταν η 4η Μαΐου 2020, καθώς άνοιξαν οι πρώτες επιχειρήσεις: βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ (μόνο με ραντεβού), καταστήματα οπτικών, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα πώλησης φυτών, καταστήματα πώλησης υποδημάτων, καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας., απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7:00 – 22:00 τις καθημερινές και από τις 7:00 – 21:00 τα Σάββατα. Τα μαγαζιά θα ανοίξουν με κανόνες. Όπως η χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους, η απόσταση δυο μέτρων, γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως έως 20 τ.μ. 4 άτομα από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Στις 11 Μαΐου 2020:

Στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια. Ανοίγουν επίσης τα φροντιστήρια και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στις 18 Μαΐου 2020:

Επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Την ίδια μέρα, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Α και Β Λυκείου και του Γυμνασίου και να ανοίξουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με ισχυρύ σύσταση για τηλεκπαίδευση.

Την 1η Ιουνίου 2020:

Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι. Κι εδώ υπάρχουν κανόνες: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και εργαζόμενους, γάντια για τους εργαζόμενους, εξυπηρέτηση αλλά όχι σε καθήμενους, ισχύουν κι εδώ οι κανόνες για τις αποστάσεις και τα πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται στο χώρο ανάλογα με τα τετραγωνικά. Σε κάθε εμπορικό κέντρο θα μπορεί να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά. Κι εδώ το ωράριο ξεκινά τις 10:00 και μπορεί να είναι διευρυμένο.

Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια και τα καφέ που θα ανοίξουν με τραπέζια έξω οι κανόνες είναι:

  • Τέσσερα άτομα ανά τραπέζι με απόσταση 2 μέτρων
  • Χρήση γαντιών και μάσκας για προσωπικό και πελάτες
  • Χρήση αντισηπτικού
  • Μη χρήση ασανσέρ. Στις περιπτώσεις ανάγκης, χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων. Αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ασανσέρ.

Μετά τον Ιούνιο 2020:

  • Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο ξανανοίγουν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ. απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.
  • Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.
  • Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Πηγή: Pagenews.gr