Άρση των μέτρων κορωνοϊός: Σήμερα οι συσκέψεις για το σχέδιο της επόμενης ημέρας

0
216

Άρση των μέτρων κορωνοϊός: Την επάνοδο στην κανονικότητα προετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκπνέει στις 27 Απριλίου η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, σηματοδοτώντας την μετάβαση σε μια «νέα εποχή». Με εντατικούς ρυθμούς κυλούν τα τελευταία 24ωρα οι σχετικές προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μια ομάδα υπουργών, αξιωματούχων και επιστημόνων επεξεργάζεται επιδημιολογικά και αριθμητικά δεδομένα, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια και υφιστάμενες δυνατότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο λόγος στους λοιμωξιολόγους:

Με δηλωμένη την πρόθεση το σχέδιο της επαναφοράς να ανακοινωθεί στο σύνολό του με διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο χρόνος κυλά σχεδόν αμείλικτα για το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ως βαρύνουσα για τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου αποτιμάται η σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, η οποία με τη συνδρομή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.

Στην έξοδο με μαθηματική ακρίβεια:

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι έχουν αναπτυχθεί «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» και πρόσθεσε ότι τα ίδια εργαλεία «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».

Προετοιμάζοντας ήδη όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για την στενή παρακολούθηση του ιού με την έναρξη του σχεδίου επαναφοράς στην πραγματική ζωή, «με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ» περιέγραψε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας:

Στις πολλές μεταβλητές που συνθέτουν την μετάβαση στην μετά την έξαρση της πανδημίας περίοδο έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα εκλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο εξής. Πέρα από το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, χρήση γαντιών και μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας σε όλους τους χώρους και αποφυγή σωματικής επαφής (χειραψίες κτλ) θα συνθέτουν τον νέο τρόπο ζωής, ιδίως σε περιστάσεις μαζικής συνύπαρξης, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιστροφή με εξαιρέσεις:

Τα πρώτα βήματα, ωστόσο, στο σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα είναι προσβάσιμα για ευάλωτες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, δηλαδή για άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και πολίτες με χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, για αμιγώς προληπτικούς λόγους. «Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί – έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βαδίζουν στην πορεία επιστροφής από την καραντίνα.

Χαράσσοντας το χρονοδιάγραμμα:

Στον αντίποδα, το εθνικό σχέδιο ολικής επαναφοράς αναμένεται να εκκινήσει «από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου» τόνισε ο κ. Πέτσας, με την επαναλειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής να τοποθετείται για τις 4 Μαΐου, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές προστασίας (αποστάσεις, γάντια κά).

Προηγουμένως και σε μια συμβολική κίνηση, ως αφετηρία της επαναφοράς στην κανονικότητα επιλέχτηκε η Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία και ως μια κίνηση τόνωσης του συλλογικού ηθικού. Στο μεσοδιάστημα από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 4 Μαϊού θα έχει παρουσιαστεί στο σύνολο ο οδικός χάρτης, «ώστε όλοι οι Έλληνες να ξέρουν τι τους ξημερώνει», όπως επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ με περιοριστικούς όρους στις μετακινήσεις προβλέπεται να εορταστεί και η επέτειος της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Από την 4η Μάϊου, η οποία αποτελεί το δεύτερο ορόσημο στον οδικό χάρτη της επανόδου, ξεκινά η πορεία των εμπορικών καταστημάτων, για να λάβουν παράλληλα τη σκυτάλη και τα σχολεία. Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων συνιστά ένα από τα μείζονα ζητούμενα για το κυβερνητικό επιτελείο, με την υψηλή προτεραιότητα να δίνεται σε κάθε περίπτωση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, στον κεντρικό σχεδιασμό υπάρχει ρητή πρόβλεψη για χρονική απόσταση μεταξύ των βημάτων, ώστε να αξιολογείται καθ’ οδόν η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου, με αποτέλεσμα το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης να τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ακολουθώντας μια κλιμακούμενη λογική. Από τις υγειονομικές προδιαγραφές κάθε άλλο παρά εξαιρούνται εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, καθώς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προβλέπει τραπεζάκια έξω και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η έλευση, ωστόσο, του καλοκαιριού στις αρχές Ιουνίου αυξάνει κατακόρυφα τις απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς στον πολύπλοκο καμβά επαναλειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αθροίζεται και η παράμετρος του τουρισμού. Μολονότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απευθύνουν συστάσεις στους πολίτες τους να στραφούν προς εγχώριες λύσεις, ενθαρρύνοντας τον εσωτερικό τουρισμό, ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα και η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα κλαδικό πρόγραμμα στήριξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Πηγή: Pagenews.gr